Soedan

Oud-president Bashir voor twee jaar naar rehabilitatie-inrichting

Voormalig president van Soedan Omar al-Bashir wordt twee jaar in een ‘rehabilitatie-inrichting’ vastgezet. Een rechtbank in Khartoum veroordeelde hem zaterdag voor corruptie en witwassen. Hij hoeft vanwege zijn hoge leeftijd (75) niet naar een echte gevangenis, maar naar een staatsvoorziening voor veroordeelde ouderen. Daar worden misdadigers op leeftijd vastgezet die niet de doodstraf hebben gekregen. Bashir werd in april dit jaar afgezet na maandenlange grootschalige protesten tegen zijn autoritaire bewind. Hij werd gearresteerd en in zijn huis werden miljoenen dollars, euro’s en Soedanese ponden gevonden. Bashir zou tijdens de rechtszaak hebben toegegeven dat hij in totaal 90 miljoen dollar (bijna 81 miljoen euro) van de koninklijke familie van Saoedi-Arabië had ontvangen. (NRC)