Meestgezochte crimineel van Nederland Ridouan Taghi opgepakt

Drugscrimineel Ridouan Taghi werd gezocht voor grootschalige cocaïnehandel. Justitie ziet hem als opdrachtgever van verschillende liquidaties.
Een beveiligde auto komt aan bij de rechtbank op Schiphol voor een zittingsdag tegen Taghi.
Een beveiligde auto komt aan bij de rechtbank op Schiphol voor een zittingsdag tegen Taghi. Foto Remko de Waal/ANP

Drugscrimineel Ridouan Taghi (41) is maandag aangehouden door de lokale politie in Dubai. Dat meldt de Nederlandse politie. Nederland heeft de Verenigde Arabische Emiraten per direct om zijn uitlevering gevraagd.

Volg in het liveblog het laatste nieuws rondom de arrestatie van Taghi

Taghi stond internationaal gesignaleerd en aan zijn aanhouding was een beloning van 100.000 euro verbonden. Het Openbaar Ministerie houdt er rekening mee dat de procedure die moet leiden tot uitlevering enige tijd in beslag kan nemen. Er is geen uitleveringsverdrag met de Emiraten, maar in aanloop naar zijn aanhouding is al wel onderhandeld over een eventuele uitlevering.

‘Groot belang’

De beloning voor de aanhouding van Taghi is niet uitgereikt, zei hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke maandagavond. „De aanhouding is echt gedaan op basis van eigen informatie”. Samen met Taghi is nog iemand aangehouden, een persoon die volgens de politie niet werd gezocht.

Taghi werd maandag gearresteerd in een woning in Dubai. Korpschef Erik Akerboom in een eerste reactie op de site van de politie: „De arrestatie van Taghi is voor Nederland van groot belang. Met hun criminele activiteiten vormen Taghi en zijn handlangers een bedreiging voor de rechtsstaat.”

Justitie in Nederland verdenkt Taghi van betrokkenheid bij zeker elf liquidaties in het criminele circuit in met name Amsterdam en Utrecht, waaronder die op advocaat Derk Wiersum. In verband met die liquidatie is vorige maand Taghi’s neef Anouar gearresteerd. In maart vorig jaar werd in Amsterdam-Noord de broer van kroongetuige Nabil B. geliquideerd. De uitvoerder van die laatste moord kreeg maandagochtend in hoger beroep celstraf van 28 jaar opgelegd.

Misdaadverslaggever Jan Meeus schreef begin dit jaar een profiel over het netwerk rondom Taghi: De nieuwe cocaïnebaronnen van Nederland