Ernest Faber volgt ontslagen trainer Van Bommel op bij PSV

Ernest Faber, zelf jarenlang speler van PSV, vervangt Mark van Bommel de rest van het seizoen. Van Bommel werd maandag ontslagen vanwege een „PSV onwaardige” reeks slechte wedstrijden.
Ernest Faber in zijn rol als hoofd jeugdopleiding bij PSV.
Ernest Faber in zijn rol als hoofd jeugdopleiding bij PSV. Foto Gerrit van Keulen

Ernest Faber is tot het einde van dit seizoen interim-trainer van PSV. Hij volgt de ontslagen Mark van Bommel op, heeft de voetbalclub uit Eindhoven maandag bekendgemaakt. Faber staat voor de taak met PSV een einde te maken aan een bijzonder slechte periode, met twee overwinningen uit twaalf wedstrijden.

Faber (48) stond sinds medio vorig jaar aan het hoofd van de jeugdopleiding van PSV. Tijdens zijn spelersloopbaan kwam hij van 1992 tot en met 2004 voor de club uit in het betaalde voetbal. Later werd hij coach bij onder meer NEC en FC Groningen. Ook was Faber assistent-trainer bij PSV en het Nederlands elftal. Bij PSV wordt hij tot en met komende zomer bijgestaan door assistenten Boudewijn Zenden en Ruud Hesp.

Van Bommel werd maandagochtend ontslagen vanwege een „voortdurende serie van negatieve resultaten”. „Het verval is te groot en PSV onwaardig.” Ook „het proces” rondom de slechte wedstrijden die PSV de laatste tijd speelt „was bepalend”, aldus de club.

Slecht seizoen

Onder Van Bommel was PSV bezig aan een belabberd seizoen. De club uit Eindhoven staat op de vierde plaats in de eredivisie, op tien punten achterstand van Ajax en AZ, slaagde er aan het begin van het seizoen niet in zich te plaatsen voor de Champions League en is ook al uitgeschakeld in de Europa League.

Na het verlies zondag tegen Feyenoord (3-1) in de Kuip was de maat vol voor de clubleiding. In de laatste twaalf wedstrijden die PSV onder Van Bommel speelde, won de ploeg slechts twee keer en werd er zes keer verloren. Uit won PSV voor het laatst op 3 oktober, op bezoek bij Rosenborg BK in de Europa League. Van Bommel zelf zei zondag nog niet aan stoppen te denken.

Lees ook de analyse van zondagavond: wat kan PSV-coach Mark van Bommel nog verzinnen?

Van Bommel, die ook als speler lang actief was voor PSV, trad in de zomer van 2018 aan als hoofdtrainer. Vorig seizoen gaf de ploeg onder zijn leiding aan het einde van het seizoen de koppositie weg aan Ajax en eindigde PSV op de tweede plek in de eredivisie.

Twitter avatar PSV PSV PSV heeft de samenwerking met hoofdtrainer Mark van Bommel vanochtend beëindigd. Mark, bedankt voor alles. We wensen je het allerbeste.