In beeld

Drenthe in de jaren tachtig

De zilvermijnen van Drenthe, het nieuwe boek van fotograaf Sake Elzinga, gaat natuurlijk niet over zilvermijnen. Elzinga koos de titel vanwege het chemische proces waarmee de foto’s uit de ontwikkelbaden in zijn donkere kamer tevoorschijn kwamen en waarbij zilver een belangrijk element was. In het fotoboek, met als ondertitel De jaren 80 in foto’s laat Elzinga (die dit jaar zijn veertigjarig jubileum viert als fotograaf én zestig wordt) een tijdsdocument zien van de provincie waar hij opgroeide en waar hij zijn hele leven is blijven wonen. Een nostalgisch fotoboek over de dagelijkse gebeurtenissen in een provincie – paardenmarkten, kermissen, Oogstdagen, de opening van een winkelcentrum – die soms langs het landelijke of het wereldnieuws opschuren: het NK schaatsen in Assen in 1986 of vredesdemonstraties zoals die in de jaren tachtig over de hele wereld plaatsvonden.
In de jaren zestig en zeventig was TEV, de Tweede Exloërmondse Voetbalvereniging, regelmatig gastheer van tal van Europese topclubs, die dan hun trainingskampen opsloegen in de Drentse bossen. Zo speelde ook FC Barcelona hier een trainingswedstrijd op 31 juli 1989. Met onder anderen Johan Cruijff en (op de foto) Ronald Koeman.
Foto Sake Elzinga
Estradamarkt, met kermis, in Beilen. 16 juni 1987.
Foto Sake Elzinga
Optreden van Harry Muskee met onder anderen Herman Brood, in café de Witte Bal in Assen, op 29 oktober 1980.
Foto Sake Elzinga
Plaatsing van een viaduct over de A28, ter hoogte van Spier. 8 april 1989.
Foto Sake Elzinga
Ongeluk met een caravan op de A28, ter hoogte van Assen. 19 april 1986.
Foto Sake Elzinga
Intocht op de laatste avond van de Wandelvierdaagse in Assen. 4 juni 1986.
Foto Sake Elzinga
Veemarkt in Dwingeloo. 9 mei 1983.
Foto Sake Elzinga
Werkbezoek van prins Claus aan het Dwingelerveld, het natuurgebied bij Dwingeloo. 24 mei 1985.
Foto Sake Elzinga
Persconferentie van FC Barcelona met trainer Johan Cruijff in Odoorn. 2 augustus 1990. In de jaren zestig en zeventig en tachtig sloegen diverse Europese topclubs hun trainingskampen op in de Drentse bossen.
Foto Sake Elzinga
Protestdemonstraties in Assen tegen de uitzetting van vijf Tamils. 9 juni 1988.
Foto Sake Elzinga
Feitze Bijmolt werd, samen met zijn broer Hendrik Bijmolt, bekend door het programma Showroom van de NCRV. 21 maart 1981.
Foto Sake Elzinga
Vredesdemonstratie bij de Johan Willem Friso Kazerne in Assen. 24 februari 1989.
Foto Sake Elzinga
Verkeerspark Assen, 17 juli 1980. Het Verkeerspark was een attractiepark met verkeer als thema, bedoeld om kinderen spelenderwijs bekend te maken met de regels in het verkeer. Eind 2016 verhuisde het Verkeerspark naar Duinen Zathe in Appelscha.
Foto Sake Elzinga
1985. Oogstdag in Orvelte. Op de jaarlijkse Oogstdag worden onder andere demonstraties gegeven over hoe vroeger het koren werd geoogst en gedorst.
Foto Sake Elzinga
Op 2 maart 1987 veroorzaakt ijzel grote problemen in Assen en de rest van het noorden.
Foto Sake Elzinga