Brexitblog

Koningin Elizabeth presenteert plannen premier Johnson, Brexit prioriteit

De Conservatieven van premier Boris Johnson hebben bij de verkiezingen van vorige week een grote meerderheid behaald. Labour leed een historische nederlaag. Johnson kan nu haast gaan maken met de Brexit. Vooralsnog verlaat het VK op 31 januari de Europese Unie. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over de echtscheiding tussen het VK en de EU.

We sluiten dit Brexit-blog af. De meest recente ontwikkelingen rondom de Brexit leest u hier.

Koningin Elizabeth presenteert plannen premier Johnson

Koningin Elizabeth heeft tijdens een troonrede donderdag de plannen van premier Boris Johnson voor de komende jaren gepresenteerd. Zoals verwacht stelt de nieuwe regering het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU op 31 januari als prioriteit. Johnson wist tijdens de verkiezingen een week geleden de meerderheid van de Tories in het parlement flink te vergroten, en heeft daarom zijn plannen voor Brexit kunnen veiligstellen.

Na Brexit gaat het Verenigd Koninkrijk op zoek naar „een toekomstige verstandhouding” met de EU, en onderhandelen over nieuwe handelsovereenkomsten met „andere grote wereldeconomieën”, aldus het 93-jarige Britse staatshoofd. Zoals gebruik is, houdt de koningin vanaf een gouden troon in het House of Lords, het Britse Hogerhuis, een toespraak voordat een nieuw parlement zitting neemt. De Queen's Speech wordt geschreven door de regering.

Vrijdag zal het nieuwe parlement een eerste stemming houden over het vertrek uit de EU. Zodra Johnson zijn Brexitvoorstel door het parlement heeft, wat gezien zijn meerderheid van 80 zetels moet lukken, kan het Verenigd Koninkrijk definitief uit de EU stappen. Vervolgens moet voor het einde van 2020 een nieuwe handelsovereenkomst met Brussel worden gesloten.

Verder sprak de vorstin donderdag over de versterking van de nationale gezondheidsorganisatie NHS. De regering wil er onder meer voor zorgen dat gekwalificeerde buitenlandse artsen en verpleegkundigen in het Verenigd Koninkrijk kunnen blijven werken. Ook beloofde de koningin nieuwe wetgeving om zware criminelen en terreurverdachten langer vast te houden.

Koningin Elizabeth met haar zoon prins Charles aan haar zijde tijdens de tweede Queen's Speech in korte tijd. Foto Hannah McKay/AFP

Johnson gaat Brexit-wet vrijdag opnieuw voorleggen aan parlement

Premier Boris Johnson gaat de Brexit-wet die uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie per 31 januari regelt, komende vrijdag voorleggen aan het Lagerhuis. Dat meldt zijn woordvoerder maandag, schrijft persbureau Reuters. De verwachting is dat Johnson op genoeg steun kan rekenen.

Bij de verkiezingen van afgelopen donderdag behaalden de Conservatieven van Johnson een grote meerderheid in het Lagerhuis. De Tories hebben nu 365 van de 650 zetels in handen. Johnson had beloofd om de Brexit-wet voor Kerst aan het parlement voor te leggen.

Lees ook: De Brexit komt er nu toch echt aan

Als de wet wordt aangenomen en het VK de EU op tijd verlaat, dan kunnen de onderhandelingen over hun toekomstige relatie beginnen. Jonhson zegt al langer „een ambitieus handelsakkoord met de EU” te willen waarin bedrijven zonder quota of tarieven handel kunnen drijven. De vraag is of de EU daarmee akkoord gaat. De onderhandelingen over zo'n nieuw akkoord zullen hoogstwaarschijnlijk opnieuw zeer ingewikkeld worden.

Als het VK de EU verlaat begint er een transitiefase van een jaar waarin de Britten nog wel aan de EU-regels moeten voldoen en gebruik kunnen maken van de voordelen, maar zonder vertegenwoordiging in Brussel. Die periode loopt eind december 2020 af. Donderdag wordt het parlement officieel geopend door de koningin. Eerdere pogingen van premier Johnson en zijn voorganger Theresa May om Brexit-wetten door het parlement te loodsen, mislukten tot nu toe steeds.

Welkom in dit Brexitblog

Welkom in een nieuw Brexitblog. Hier houden we u bij over de laatste ontwikkelingen omtrent de Brexit.

Lees hier het vorige Brexitblog terug