Bolivia wil dat Morales stopt met ‘opruiing’

Oud-president

De Boliviaanse interim-president Jeanine Áñez heeft zaterdag juridische acties aangekondigd tegen haar voorganger Evo Morales. Ze heeft aangifte tegen hem gedaan wegens opruiing. Een bevel tot aanhouding volgt de komende dagen.

De eerste maand na zijn gedwongen vertrek bracht Morales in Mexico door. Nadat vorige week in Argentinië de nieuwe, linkse president Alberto Fernández aantrad, verhuisde hij naar dat zuidelijke buurland van Bolivia. Van de nieuwe Argentijnse regering kreeg Morales een beschermende vluchtelingenstatus. Of dit asiel zwaarder weegt dan het uitleveringsverdrag dat de buurlanden sinds 2013 met elkaar hebben, is niet duidelijk. Morales zou zich hebben gevestigd in een stad nabij de grens.

De oud-president ontvluchtte Bolivia temidden van wekenlange protesten tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen in oktober. Morales won daarbij een vierde termijn, maar werd beschuldigd van stembusfraude. Onder druk van de betogingen, muitende agenten en kritiek van het leger trad de eerste inheemse president van het land 10 november af.

Hierna brak een machtsvacuüm uit, waarin de rechtse senator Áñez kwam bovendrijven als interim-leider. „Morales heeft nooit ergens respect voor getoond, ook niet de grondwet", zei zij dit weekeind. „Als hij terugkomt naar Bolivia, verwacht het land antwoorden.” Begin 2020 moeten er verkiezingen worden gehouden voor een nieuwe president. (Reuters)