Boeing stopt voorlopig productie 737 MAX

De Boeing-vliegtuigen van het type 737 MAX worden sinds maart aan de grond gehouden, nadat twee toestellen neerstortten. De productie wordt vanaf januari tijdelijk stilgezet.
De 737 MAX mag sinds maart niet meer vliegen.
De 737 MAX mag sinds maart niet meer vliegen. Foto Ted S. Warren / AP

Vliegtuigfabrikant Boeing gaat in januari voor onbepaalde tijd stoppen met de productie van de 737 MAX, omdat het vliegtuigtype voorlopig nog aan de grond wordt gehouden. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt.

Lees ook: Topman Boeing onder vuur in Washington

Het stopzetten van de productie leidt volgens Boeing niet direct tot ontslagen binnen het bedrijf. Medewerkers die betrokken waren bij de productie van het type vliegtuig worden ondergebracht bij andere projecten. Boeing zal eind januari, bij het verslag over het laatste kwartaal van 2019, ingaan op de financiële gevolgen van het stilleggen van de productie.

De 737 MAX wordt sinds maart dit jaar aan de grond gehouden, nadat twee vliegtuigen van het type neerstortten. Daarbij kwamen in totaal 346 mensen om het leven. De oorzaak was hoogstwaarschijnlijk een ontwerpfout in het automatische besturingssysteem. Verschillende mensen binnen het bedrijf zouden hun zorgen over het systeem al in een eerder stadium hebben geuit.

Belangrijk exportproduct

Boeing werkt aan een update van de software. Deze aanpassing moet goedgekeurd worden door luchtvaartautoriteiten. Eerder had Boeing de hoop dat de 737 MAX nog dit jaar weer zou mogen vliegen.

Intussen produceerde het bedrijf tot nog toe nog steeds de 737 MAX met een tempo van 42 stuks per maand. Momenteel staan er bijna vierhonderd vliegtuigen klaar die niet afgeleverd kunnen worden. Het probleem met de 737 MAX heeft het bedrijf al ruim 9 miljard dollar gekost.

Dat de productie wordt bevroren kan gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie, omdat de vliegtuigen van Boeing een belangrijk exportproduct zijn voor de Verenigde Staten.

Lees ook: Grote winstval voor Boeing door 737 MAX