Europa League: Ajax loot Getafe CF, AZ tegen LASK

Ajax moet afreizen naar het Spaanse Getafe, een voorstad van Madrid, voor een uitwedstrijd tegen Getafe CF. AZ opent thuis tegen LASK uit de Oostenrijkse stad Linz.
Keeper Andreé Onana van Ajax na de 1-0 van Valencia in de verloren Champions League-wedstrijd tegen Valencia.
Keeper Andreé Onana van Ajax na de 1-0 van Valencia in de verloren Champions League-wedstrijd tegen Valencia. Foto Olaf Kraak/ANP

Ajax neemt het in de eerste knock-outronde van de Europa League op tegen het Spaanse Getafe CF. De Amsterdammers reizen af naar Getafe, een voorstad van Madrid. AZ speelt thuis tegen het Oostenrijkse LASK. Dat bleek maandagmiddag tijdens de loting voor de laatste 32 in het toernooi. Beide wedstrijden zijn op 20 februari, een week later vinden de returns plaats.

Het zijn geen gemakkelijke tegenstanders. Getafe CF staat vierde in de Spaanse competitie, met een achterstand van vijf punten op koplopers FC Barcelona en Real Madrid. LASK eindigde als eerste in groep D van de groepsfase van de Europa League, de groep waarin ook PSV zat. De club uit Eindhoven werd uitgeschakeld. LASK pakte dertien punten, onder meer door winst en een gelijkspel tegen PSV. In Eindhoven werd het 0-0, in Linz 4-1 voor LASK.

Gunstige koker

Ajax werd vorige week uitgeschakeld in de Champions League na een 1-0 verlies, thuis tegen Valencia. Omdat de Amsterdammers met tien punten tot de beste nummers drie van de Champions League-groepsfase behoorde, kwamen zij in een gunstige koker voor de loting voor de Europa League.

AZ en Ajax staan, nu de winterstop is begonnen, samen aan kop in de eredivisie. Na de 1-0 winst van de Alkmaarders op Ajax afgelopen zondag hebben beide ploegen 41 punten.

Maandag vond ook de loting plaats van de Champions League. Titelverdediger Liverpool - met Oranjespelers Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum in de gelederen - neemt het in de achtste finales op tegen Atlético Madrid. Andere opvallende wedstrijden: Borussia Dortmund neemt het op tegen Paris Saint-Germain, Real Madrid tegen Manchester City en Napoli tegen FC Barcelona.