Aflossingsvrije hypotheek brengt gepensioneerden in problemen

23.000 tot 46.000 gepensioneerden komen mogelijk in de financiële problemen na het verstrijken van hun aflossingsvrije hypotheek.
De aangescherpte voorwaarden rond het verlengen van de hypotheek kunnen bij veel huishoudens zorgen voor flink hogere woonlasten.
De aangescherpte voorwaarden rond het verlengen van de hypotheek kunnen bij veel huishoudens zorgen voor flink hogere woonlasten. Foto Remko de Waal/ANP

Vijf tot tien procent van de gepensioneerden met een aflossingsvrije hypotheek komt mogelijk in de financiële problemen na het verstrijken van de looptijd. Het gaat om ongeveer 23.000 tot 46.000 Nederlandse huishoudens. Dat blijkt uit een analyse van pensioendenktank Netspar.

Lees ook: Onder dwang je droomhuis moeten verkopen

De groep kan in de problemen komen omdat de voorwaarden voor het verlengen van de hypotheek zijn aangescherpt waardoor de woonlasten flink stijgen. Bovendien loopt na pensionering hun inkomen terug en beschikt deze groep over te weinig eigen vermogen om de problemen op te vangen.

Ruim een miljoen huishoudens in Nederland hebben een aflossingsvrije hypotheek. De Nederlandse Bank (DNB) waarschuwde in 2017 al dat deze hypotheek tot problemen kan leiden om dat huishoudens vaak onvoldoende hebben gespaard om de hypotheek uiteindelijk terug te betalen. DNB adviseerde deze huizenbezitters toen de hypotheek zo snel mogelijk af te lossen.