Gesloten liveblog

Teruglezen: liveblog over arrestatie van Ridouan Taghi

Drugscrimineel Ridouan Taghi is maandag in Dubai aangehouden. Volg in dit blog het laatste nieuws rondom de arrestatie.

Dit blog is gesloten

We sluiten het blog over de arrestatie van Ridouan Taghi, de meest gezochte crimineel van Nederland. Taghi is in de nacht van zondag op maandag aangehouden in een villawijk in Dubai. Hij werd internationaal gezocht in verband met het leiding geven dan wel deelnemen aan een crimineel netwerk, dat zich bezig hield met grootschalige cocaïnehandel. Taghi wordt door justitie verdacht van het opdracht geven voor elf liquidaties of pogingen daartoe. Nederland heeft bij de Verenigde Arabische Emiraten een uitleveringsverzoek neergelegd.

'Taghi's zus aangehouden in Vianen'

In Vianen is de politie maandagavond binnengevallen in een flat in Vianen. In het gebouw wonen familieleden van de Ridouan Taghi. Een woordvoerder van de Landelijke Eenheid wil niet zeggen of de inval te maken heeft met de aanhouding van Taghi eerder vandaag, maar zowel het AD als Het Parool meldt dat bij de actie de zus van de crimineel is aangehouden. Ridouan Taghi komt uit Vianen.

Blije reacties in Den Haag

In Den Haag is opgetogen gereageerd op de aanhouding van Ridouan Taghi in Dubai. PVV-leider Geert Wilders spreekt de hoop uit dat de crimineel zo snel mogelijk in Nederland is. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz heeft het over „geweldig werk van de Nederlandse politie”. Haar PvdA-collega Attje Kuiken hoopt dat de arrestatie „een signaal is dat misdadigers zich niet veilig kunnen wanen in het buitenland”.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers wijst erop dat Taghi ook in verband wordt gebracht met de moord op advocaat Derk Wiersum. Hoewel hij daar formeel nog niet van wordt verdacht, is vorige maand een neef van de crimineel aangehouden. „Goed recherchewerk van de politie en een goede samenwerking met Dubai”, zegt Denk-leider Tunahan Kuzu.

Grapperhaus: Stemming over uitlevering ‘aan beide kanten positief’

Zowel Nederland als de Verenigde Arabische Emiraten hebben vertrouwen in een snelle uitlevering van Ridouan Taghi. Dat heeft minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie, CDA) gezegd in het gebouw van de Tweede Kamer. „Aan beide kanten is er een positieve stemming”, aldus de bewindsman.

Niet alleen de Nederlandse maar ook de Dubaise politie verdient een compliment, vindt Grapperhaus. De aanhouding is „echt een enorme verdienste”, zegt hij. „Dat is echt wel heel bijzonder, dat we een samenwerking hebben opgezet die dit mogelijk heeft gemaakt.”

Dubai: 'Taghi gebruikte verschillende identiteiten'

In het emiraat maakte de Nederlander gebruik van verschillende identiteiten, zegt politiebrigadier Jamal Al Jallaf in een interview met de krant Gulf News. Hij was naar Dubai gereisd op zijn eigen paspoort en met een geldig visum.

„De Nederlandse autoriteiten hadden moeite om Taghi eigenhandig aan te houden,” zegt de brigadier. „Op hun verzoek hebben we een team gevormd dat hem heeft gelokaliseerd en aangehouden.”

Volgens politiechef Abdullah Khalifa al Merri heette Taghi's organisatie de Engelen des Doods. Tegen Gulf News: „Hij werd gezocht voor verschillende moorden, drugssmokkel en andere misdrijven in zowel Europa als Afrika.”

Ook Marokko wil Taghi

Tijdens de persconferentie werd duidelijk dat ook Marokko een uitleveringsverzoek voor Taghi uit heeft staan bij de Verenigde Arabische Emiraten. Marokko zoekt Taghi onder meer in verband met het onderzoek naar de moord op een zoon van een rechter. In tegenstelling tot Nederland, hebben Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten wel een uitleveringsverdrag met elkaar. Voor Westerbeke was de informatie over het Marokkaanse verzoek „ook vers”, maar hij toonde zich optimistisch. „Wij gaan er vanuit dat een uitlevering in de richting van Nederland er moet komen.”

Reactie Grapperhaus: 'Voortreffelijk werk'

Minister Grapperhaus reageerde vast kort op Twitter:

Twitter avatar ferdgrapperhaus Ferd Grapperhaus Vandaag is Ridouan T. aangehouden. Voortreffelijk werk van de mensen van @Politie en @Het_OM die hier hard aan hebben gewerkt. Samen met de politie in Dubai. Bij de rechtstaat hoort dat we doorzetten in de opsporing. En mensen verantwoordelijk houden voor hun daden.

'Meer aanhoudingen te verwachten'

Met de aanhouding van Taghi maandag is het onderzoek nog allerminst afgedaan, benadrukte Westerbeke. Zo wordt er nog gezocht naar Taghi's compagnon Saïd Razzouki. Westerbeke: „U kunt de komende tijd nog meer aanhoudingen verwachten.”

Geen beloning uitbetaald

Voor de aanhouding van Taghi was een beloning uitgeloofd van 100.000 euro, maar die is niet uitbetaald. „De aanhouding is echt gedaan op basis van eigen inlichtingen", aldus hoofdofficier van justitie Westerbeke.

Marengo-proces

Hoofdofficier van justitie van het Landelijk Parket Fred Westerbeke zei „blij maar vooral opgelucht” te zijn dat alle inspanningen uiteindelijk hebben geleid tot de aanhouding.

Over het uitleveringsverzoek aan de Verenigde Arabische Emiraten zei hij: „Hoewel er geen verdrag is, hoeft dat een uitlevering niet in de weg te staan. De procedure kan snel gaan, maar ook nog enige tijd in beslag nemen.”

Westerbeke verwacht dat Taghi persoonlijk terecht kan staan in het Marengo-proces. Hij wordt verdacht van het opdracht geven voor verschillende moorden en van leidinggeven aan of deelname aan een criminele organisatie.

Zeventien verdachten aangehouden

In aanloop naar de aanhouding van Taghi zijn zeventien verdachten uit zijn netwerk aangehouden, meldde Kraag ook. Dat was al bekend. Dat gebeurde in het Marengo-proces.

Later zei hij in antwoord op een vraag bij de persconferentie: „Laten we vooropstellen dat als we hem eerder hadden kunnen aanhouden, dat we dat ook hadden gedaan. Dit complexe internationale onderzoek kost tijd. Dit zijn mannen met geld en netwerk en zij kunnen dus hun vrijheid kopen.”

Straatwerk, observeren en informanten

Andy Kraag, hoofd van de Landelijke Recherche, zei dat Taghi gevonden is door onder meer straatwerk, observeren en het horen van getuigen. Ook werd gebruik gemaakt van digitaal onderzoek en inzet van informanten.

„We kregen via ontsleutelde telefoons een ontluisterende inkijk in de communicatie van criminelen, waaronder Ridouan T. Er worden roekeloze beslissingen genomen over leven en dood. Dit is van onschatbare waarde gebleken voor dit onderzoek. Uit verschillende bronnen kwam informatie over zijn verblijfplaats. Hij is gezien in Zuid-Amerika, de Pacific, Marokko en het Midden-Oosten. Uiteindelijk bleek hij in Dubai te verblijven. Criminelen die zich bezighouden met liquidaties denken onterecht dat ze onaantastbaar zijn.”

'Vanochtend verlossende telefoontje'

De politie was sinds maart 2018 op zoek naar Taghi, omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij moorden in binnen- en buitenland. „Vanochtend heeft onze korpschef het verlossende telefoontje gekregen van de korpschef in Dubai", begint Van den Berg.

In de afgelopen maanden heeft de politie samengewerkt met veel internationale partijen, waaronder de politie in Dubai. Volgens de chef Landelijke Eenheid verdienen alle specialisten die betrokken waren bij de zaak een groot compliment. „Er was sprake van een ongekende motivatie met de bedoeling om daarmee een grote klap uit te delen aan een criminele organisatie.”

Persconferentie politie en OM is begonnen

De persconferentie van politie en justitie is begonnen. Allereerst is het woord aan Jannine van den Berg, politiechef van de Landelijke Eenheid.

Grapperhaus geeft vanavond persverklaring

Ook minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) zal vanavond een verklaring geven over de arrestatie van Taghi. Hij spreekt rond 18.30 uur de pers toe in Den Haag.

Persconferentie kwartier later

De persconferentie van het OM en de politie begint naar verwachting rond 18.15 uur, meldt de NOS. Daarin worden meer details bekendgemaakt over de aanhouding van Taghi.

Verdenkingen aan het adres van Taghi

De Nederlandse justitie verdenkt Taghi van betrokkenheid bij zeker elf liquidaties en pogingen daartoe in het criminele circuit in met name Amsterdam en Utrecht. In verband met de liquidatie van advocaat Derk Wiersum is vorige maand Taghi’s neef Anouar gearresteerd. In maart vorig jaar werd in Amsterdam-Noord de broer van kroongetuige Nabil B. geliquideerd. De uitvoerder van die laatste moord kreeg maandagochtend in hoger beroep celstraf van 28 jaar opgelegd.

Profiel: de nieuwe cocaïnebaronnen van Nederland

Misdaadverslaggever Jan Meeus schreef eerder een profiel over het netwerk van Taghi. De nieuwe topcriminelen verdienen tientallen miljoenen met de handel in cocaïne. Intussen vechten ze een bloedig conflict uit waarbij ook onschuldige slachtoffers vallen. Politie en justitie krijgen er maar langzaam greep op.

Lees hier het hele profiel: De nieuwe cocaïnebaronnen van Nederland

Uitleveringsverdrag

Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten hebben geen uitleveringsverdrag met elkaar. Wel is in de voorbije maanden onderhandeld over een eventuele uitlevering van Taghi, van wie werd vermoed dat hij zich in de golfstaat ophield. Het Openbaar Ministerie heeft direct na zijn uithouding een verzoek om zijn uitlevering naar Dubai gestuurd. De verwachting is dat de procedure enige tijd in beslag neemt.

Korpschef Erik Akerboom roemt de samenwerking met de politie van Dubai.

Twitter avatar Politie Politie Nederland Reactie korpschef @POL_Akerboom op aanhouding Ridouan T. https://t.co/z1zROpic1p

Persconferentie om 18.00 uur

Er zijn nog niet veel details bekend over Taghi's arrestatie. Om 18.00 uur houdt de politie een persconferentie waarop meer bekend wordt gemaakt.

Twitter avatar PolitieLE Landelijke Eenheid Om 18:00 uur houdt de politie in Driebergen een persconferentie over de ontwikkelingen rond de aanhouding van Ridouan T. https://t.co/6ScKhS1IeL #Marengo

Ridouan Taghi aangehouden

Ridouan Taghi, de meestgezochte crimineel van Nederland, is maandag aangehouden. Taghi werd opgepakt in een woning in Dubai. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd. Tegen Taghi loopt een strafproces voor grootschalige drugshandel en de betrokkenheid bij verschillende liquidaties.