Nederlandse vrouwen voor het eerst wereldkampioen handbal

Oranje ging lang aan de leiding maar zag Spanje in het laatste gedeelte van de wedstrijd een inhaalslag maken. Loïs Abbingh maakte er in de laatste seconde 30-29 van.
Doelpuntenmaakster Loïs Abbingh in actie tijdens de finale.
Doelpuntenmaakster Loïs Abbingh in actie tijdens de finale. Foto Ronald Hoogendoorn/ANP

De Nederlandse handbalsters hebben voor het eerst in de geschiedenis de wereldtitel veroverd. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade greep het begeerde goud door in het Japanse Kumamoto Spanje te verslaan. Het verschil was één doelpunt: 30-29. Topschutter Lois Abbingh verzilverde in de slotseconde een strafworp.

Snel time-out

De beginfase was voor Spanje, dat moeiteloos door de defensie van Oranje sneed en na zes minuten al met 6-2 voor stond. Mayonnade, die voor de wedstrijd al zijn vrees uitsprak voor de gevaarlijke Spaanse aanval, zag zich genoodzaakt een zeer vroege time-out te nemen.

Oranje herpakte zich in de dekking en, minstens zo belangrijk, vond het Spaanse doel. Dankzij treffers van Lois Abbingh, Angela Malestein en Estavana Polman vocht de ploeg zich terug in de wedstrijd en nam het initiatief over. Bij rust was er al de voorsprong van 16-13.

Spannende slotfase

In de tweede helft drong Spanje aan, maar de defensie van Oranje stond aanvankelijk goed opgesteld. In de snelle tegenaanval bewees de onverschrokken Polman haar onschatbare waarde voor de ploeg. Mede door haar negen goals hield ze Nederland op voorsprong. Tot het laatste kwartier aanving en het ineens stokte bij Oranje. Spanje kwam terug en met nog één minuut op de klok was het 29-29.

In die onwaarschijnlijk spannende laatste minuut miste topspeelster Alexandrina Cabral dé kans op de winst voor Spanje en maakte Serrador Hernandez een overtreding bij de spelhervatting die haar een rode kaart opleverde en Nederland een strafworp. Abbingh smeet de belangrijke ’7-meter’ raak en schonk Oranje het historische goud.

Het was de tweede WK-finale voor het vrouwenteam. In 2015 verloor de ploeg in de finale van Noorwegen. De wereldtitel geeft recht op deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio.
(ANP)