Recensie

Recensie Muziek

Melige rapper Jacin Trill heeft energie voor tien

Hiphop Rapper Jacin Trill schopte het van de krochten van Soundcloud tot een uitpuilende tent op hiphopfestival WOO HAH!. In de Melkweg presenteerde hij zijn nieuwe EP ‘Baby Met Een Mening’.

Jacin Trill
Jacin Trill Foto ANP KIPPA/ Paul Bergen

Op het podium van de Melkweg lacht Jacin Trill donderdag een uur lang zijn gouden grill bloot. De rapper uit Hoorn lanceerde zichzelf in 2017 met het nummer ‘kspreyopjebytch’. Hij maakte het omdat hij „iets zocht om te doen bij zijn zieke moeder in huis”, terwijl hij voor haar zorgde. Met een jolig hoog kopstemmetje heette hij je welkom in zijn wereld: Happyland.

De sfeer die hij in zijn nummers neerzet is melig, maar boven alles positief. Ook in de Melkweg. En hoewel Jacin half doof is, beweegt hij continu met een aanstekelijke energie precies op de maat. Midden in de nummers knikt hij precies op een basdrop in de productie, om vervolgens zijn microfoon weer naar zijn mond te brengen voor het refrein. Zijn timing blijft ondanks zijn gestuiter dik in orde.

De ratelende hi-hats en claps van producer 808milli vliegen continu door de ruimte. Coupletten van samenwerkingen worden jammer genoeg helemaal afgedraaid zonder dat er veel gebeurt. Het is een cue voor de jongeren in het publiek, om een minuutje op te kunnen laden.

Wel is er een special guest: collega-rapper Jiri11 van ANBU staat hem bij tijdens een nummer. Even vergeet Jacin uit enthousiasme dat hij niet in een grote festivaltent staat maar in de kleinste zaal van de Melkweg. Hij gooit een flesje water leeg over het publiek, maar de geluidsman staat dichterbij met zijn apparatuur dan hij denkt. Er is één boos gezicht gespot in Happyland, maar gelukkig maken de twee jonge dansers die op het podium komen tijdens de laatste track ook hem weer helemaal aan het lachen. Want zoals Trill zelf rapt: ‘Elke dag is voor mij een vacation (...) het is een celebration!’