IND-dossiers Turkse asielzoekers mogelijk in handen Turkije

Turkse asielzoekers hebben volgens de IND een verblijfsvergunning gekregen om hun veiligheid te waarborgen.
IND-dossiers van Turkse asielzoekers kwam mogelijk bij de autoriteiten in Ankara terecht.
IND-dossiers van Turkse asielzoekers kwam mogelijk bij de autoriteiten in Ankara terecht. Foto Valerie Kuypers/ANP

Persoonlijke informatie van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over een aantal Turkse asielzoekers is mogelijk terecht gekomen bij de Turkse autoriteiten. Dat meldt de IND na berichtgeving door RTL Nieuws zaterdagavond. De betrokken asielzoekers hebben daarom een verblijfsvergunning toegewezen gekregen van de vreemdelingendienst.

De dossiers zijn mogelijk in handen van de Turkse regering in Ankara gekomen doordat „een Turkse vertrouwenspersoon” die voor Nederland en andere EU-landen werkte is opgepakt, bevestigt de IND. Volgens de organisatie kan „niet worden uitgesloten” dat informatie uit de dossiers bij de Turkse autoriteiten terecht is gekomen. Om „de veiligheid” van de betrokken asielzoekers te waarborgen, zijn verblijfsvergunningen toegekend. De vreemdelingendienst noemt geen specifieke aantallen, maar schrijft dat het „een beperkt aantal zaken” betreft.

Volgens RTL Nieuws gaat het om Yilmaz S., een Turkse advocaat die de IND hielp te onderzoeken of asielzoekers in Turkije gevaar lopen, bijvoorbeeld als tegenstander van president Recep Tayyip Erdogan. S. zou werken voor de Duitse en Nederlandse ambassade. De nieuwszender meldt dat één van de betrokken asielzoekers een aanhanger van Fethullah Gülen is. Aanhangers van Gülen worden in Turkije vervolgd.