Tientallen gewonden bij botsingen tussen betogers en politie in Beiroet

De politie vuurde rubberkogels af en zette traangas en waterkanonnen in. Het is het ernstigste geweld sinds anti-regeringsdemonstraties twee maanden geleden begonnen.
De Libanese oproerpolitie tijdens een confrontatie met betogers, zaterdag in de Libanese hoofdstad Beiroet.
De Libanese oproerpolitie tijdens een confrontatie met betogers, zaterdag in de Libanese hoofdstad Beiroet. Foto Anwar Amro / AFP

Meer dan veertig mensen zijn gewond geraakt bij gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en de politie in de Libanese hoofdstad Beiroet. Urenlange botsingen duurden tot in de vroege uren van zondag, meldt persbureau AP.

De politie vuurde rubberkogels af op de betogers en zette traangas en waterkanonnen in om de honderden demonstranten uiteen te drijven. Het geweld was het ernstigst sinds anti-regeringsdemonstraties twee maanden geleden begonnen.

Het geweld begon zaterdag toen enkele tientallen betogers, sommigen van hen gemaskerd, stenen gooiden naar veiligheidstroepen aan de rand van een protestkamp in het centrum van Beiroet. Deze aanhangers van de groepen Hezbollah en Amal zijn boos op de kritiek op hun leiders van de anti-regeringsdemonstranten.

De confrontaties legden het centrum van de stad acht uur lang lam. Betogers riepen leuzen tegen de veiligheidstroepen en regeringsfunctionarissen en gooiden met stenen naar de politie. In sommige hoofdstraten zetten ze vuilniscontainers in brand.

Onder de gewonden zijn demonstranten die door veiligheidstroepen werden geslagen met wapenstokken. Ook zouden ongeveer twintig politiemensen gewond zijn geraakt.

Beschuldigingen van wanbeleid en corruptie

Libanon kampt met een van de zwaarste economische crises die het land in tientallen jaren heeft doorgemaakt. De demonstranten beschuldigen de politieke klasse die het land sinds dertig jaar regeert van wanbeleid en corruptie.

De regering van voormalig premier Saad Hariri trad op 29 oktober af, twee weken nadat landelijke protesten begonnen. Politieke groepen zijn er echter nog niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over een opvolger. De demonstranten willen een regering die niet wordt gevormd door de gevestigde politieke partijen.

Besprekingen met verschillende groepen in het parlement over de benoeming van een nieuwe premier onder leiding van president Michel Aoun moeten maandag worden hervat.