AZ wint topper van Ajax, hattrick Berghuis velt PSV

AZ speelde voor het eerst sinds 4 augustus weer in het eigen stadion en won met 1-0 van Ajax. Feyenoord versloeg eerder PSV met 3-1.
AZ-speler Dani de Wit wint een duel van Ajax-verdediger Lisandro Martinez in de door AZ met 1-0 gewonnen topper in de eredivisie.
AZ-speler Dani de Wit wint een duel van Ajax-verdediger Lisandro Martinez in de door AZ met 1-0 gewonnen topper in de eredivisie. Foto ANP

AZ heeft zondag in Alkmaar de topper tegen Ajax met 1-0 gewonnen. Spits Myron Boadu maakte in de negentigste minuut het enige doelpunt. Daardoor komen de Alkmaarders in punten gelijk met koploper Ajax, het doelsaldo van de Amsterdammers is wel beter. Eerder op de dag won Feyenoord door een hattrick van Steven Berghuis in de eigen Kuip met 3-1 van PSV.

AZ speelde voor het eerst sinds 4 augustus weer in het eigen - deels verbouwde - AFAS-stadion, nadat het dak van het gebouw was ingestort. Alle tussenliggende thuiswedstrijden speelde AZ in het stadion van ADO Den Haag. Ajax, dat eerder deze week door een nederlaag in eigen huis tegen Valencia werd uitgeschakeld in de Champions League, miste onder meer de verdedigers Daley Blind, Nicolas Tagliafico en Serginio Dest.

In de eerste helft lukte het AZ en Ajax allebei niet een vuist te maken. De grootste kans was twee minuten voor de rust voor Ajax-middenvelder Donny van de Beek. Hij schoof de bal na een goede aanval rakelings voorlangs.

Lees ook: Het ingestorte dak schiep ook een band binnen AZ

Boadu kopt binnen

In de tweede helft had Ajax aanvankelijk het betere van het spel, maar in echt grote kansen resulteerde dit niet. AZ-doelman Marco Bizot liet in de 58ste minuut een voorzet van Hakim Ziyech glippen, maar Klaas-Jan Huntelaar kwam vervolgens niet bij de bal. Een kopbal van Edson Alvarez belandde even later op de paal. Achteraf bleek dat hij op dat moment in buitenspelpositie stond.

AZ bood in het laatste gedeelte meer tegengas en was al dichtbij een doelpunt doordat een corner van Midtsjø bijna in een keer in het doel ging. In de laatste minuut van de officiële speeltijd kopte Boadu na een hoekschop van de ingevallen Aboukhlal binnen. Door twee nederlagen in twee competitiewedstrijden van de Amsterdammers is het gat van zes punten tussen Ajax en AZ gedicht.

Feyenoord-PSV

Bij Feyenoord was aanvoerder Steven Berghuis zondag de grote man. Hij maakte namens de Rotterdammers een hattrick tegen PSV, door onder meer twee strafschoppen te benutten. Na de eerste helft stond Feyenoord al met 2-0 voor. Een kwartier na rust werd het zelfs 3-0. Gaston Pereiro deed vlak voor tijd nog iets terug voor PSV, maar dichterbij kwam de Eindhovense ploeg niet.

PSV wist door de 3-1 nederlaag voor de vijfde keer op rij een uitwedstrijd in de competitie niet te winnen. Door de nederlaag in Rotterdam blijft PSV steken op de vierde plaats. Willem II won afgelopen vrijdag met 2-1 van SC Heerenveen en veroverde op die manier de derde plaats in de eredivisie. Feyenoord staat na dit weekend op de zesde plek. Door de eigen overwinning en de 1-3 nederlaag van Heracles Almelo tegen FC Utrecht steeg de ploeg van Dick Advocaat een plek op de ranglijst.