Afgezette Soedanese president Bashir voor twee jaar vast

Omar al-Bashir, die in april dit jaar werd afgezet na maandenlange demonstraties, is veroordeeld voor corruptie en witwassen.
Voormalig president Omar al Bashir in een rechtbank in hoofdstad Khartoum.
Voormalig president Omar al Bashir in een rechtbank in hoofdstad Khartoum. Foto Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters

Voormalig president van Soedan Omar al-Bashir wordt twee jaar in een ‘rehabilitatie-inrichting’ vastgezet. Een rechtbank in Khartoum veroordeelde hem zaterdag voor corruptie en witwassen, aldus persbureau AP. Hij hoeft vanwege zijn hoge leeftijd (75) niet naar een echte gevangenis, maar naar een staatsvoorziening voor veroordeelde ouderen. Daar worden misdadigers op leeftijd vastgezet die niet de doodstraf hebben gekregen.

Bashir werd in april dit jaar afgezet na maandenlange grootschalige protesten tegen zijn autoritaire bewind. Hij werd gearresteerd en in zijn huis werden miljoenen dollars, euro’s en Soedanese ponden gevonden. Bashir zou tijdens de rechtszaak hebben toegegeven dat hij deze in totaal 90 miljoen dollar (bijna 81 miljoen euro) van de koninklijke familie van Saoedi-Arabië had ontvangen.

Lees ook deze reportage uit Khartoum: Het nieuwe Soedan is van en voor de Soedanezen

Andere rechtszaken

Deze corruptie-rechtszaak stond los van andere zaken die tegen Bashir lopen. Zo is hij ook aangeklaagd voor de dood van demonstranten tijdens vreedzame betogingen eerder dit jaar. De betogers zijn vermoedelijk gedood door troepen die gesteund werden door Bashir. De oud-president wordt bijgestaan door een hele rits advocaten, 116 in totaal.

Bashir kwam in 1989 aan de macht. Hij wordt gezocht door het Internationaal Strafhof voor genocide in de West-Soedanese regio Darfur aan het begin van deze eeuw. Daarbij zijn naar schatting tussen de twee- en driehonderdduizend mensen omgebracht.

Nadat militairen in april Bashir het presidentschap hadden ontnomen, hielden de massale protesten in Soedan aan. Om die reden werd deze zomer in het Oost-Afrikaanse land een coalitie gevormd van militairen en civiele leiders. Deze tijdelijke regering moet verkiezingen uitschrijven en zo een ordelijke overgang naar een democratie verzorgen.