Akkoord over nieuwe cao ziekenhuispersoneel

Ziekenhuismedewerkers krijgen in twee stappen een structurele loonsverhoging van acht procent en een eenmalige bonus van 1.200 euro.
Medewerker van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven tijdens de landelijke staking op 20 november 2019 voor een betere cao.
Medewerker van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven tijdens de landelijke staking op 20 november 2019 voor een betere cao. Foto Robin Utrecht/ANP

Na maandenlange onderhandelingen hebben de vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor het ziekenhuispersoneel. In het in de nacht van vrijdag op zaterdag gesloten akkoord is volgens vakbond FNV afgesproken dat het personeel er per 1 januari 2020 vijf procent bij krijgt en per 1 januari 2021 nog eens drie procent. Ook krijgen alle ziekenhuismedewerkers een eenmalige bruto uitkering van 1.200 euro.

Gedurende de sinds juni voortslepende cao-onderhalingen hebben ziekenhuismedewerkers meerdere malen actie gevoerd voor loonsverhoging met als hoogtepunt een landelijke staking op 20 november. Toen legden zo’n 150.000 medewerkers van 119 verschillende ziekenhuizen het werk neer om vijf procent loonsverhoging te eisen. Het ziekenhuispersoneel was erg ontevreden over de hoge werkdruk en uitblijvende loonsverhogingen.

Lees ook: De verpleegkundige moet op vijf plekken tegelijk zijn

In het cao-akkoord zijn ook afspraken gemaakt over een hogere onregelmatigheidstoeslag, rusttijden en eerder stoppen met werken. Om meer nieuwe medewerkers te kunnen werven worden de leerlingsalarissen met tien procent verhoogd en krijgen stagiars een veel hogere stagevergoeding.

Vakbondsleden moeten nog instemmen

Vakbond FNV gaat het akkoord nog wel eerst voorleggen aan de leden, zegt bestuurder Elise Merlijn van FNV Zorg & Welzijn: „De ziekenhuismedewerkers die maandenlang actie hebben gevoerd voor deze cao, moeten zich kunnen vinden in het eindresultaat voordat wij onze handtekening onder dit zwaar bevochten akkoord kunnen zetten.”

Ook NU’91 gaat de leden nog raadplegen, maar voorzitter Stella Salden laat op de website van de zorgbond weten tevreden te zijn over het akkoord: „Dit is een goeie stap voorwaarts voor verpleegkundigen. Deze waardering is keihard nodig en doet recht aan de beroepsgroep die 24 uur per dag en 7 dagen per week klaarstaat voor de zorg in Nederland.”

De vakbonden wezen namens hun leden een eerder voorstel van de NVZ voor vier procent loonsverhoging in 2020, vier procent in 2021 en een eenmalige bonus van duizend euro nog af. De NVZ zei toen niet verder te kunnen gaan, omdat met het ministerie van Volksgezondheid is afgesproken de stijgende zorgkosten te remmen.

De gesprekken die uiteindelijk leidden tot dit akkoord duurden de hele vrijdagavond en liepen tot diep in de nacht door. De cao-ziekenhuizen geldt voor 200.000 ziekenhuismedewerkers.