Gedetineerden

Gesprekken ‘per ongeluk’ op band

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft tussen 2013 en 2018 circa 25.000 vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en cliënten opgenomen. Dat stelt een commissie in een vrijdag gepubliceerd rapport. De zaak kwam eind 2018 aan het licht. Gevangenissen kunnen telefoongesprekken van gedetineerden opnemen om te voorkomen dat zij criminele activiteiten voortzetten vanuit de cel. Telefoontjes tussen advocaat en cliënt zijn echter vertrouwelijk. Een nummerherkenningssysteem zorgt dat die gesprekken niet worden opgenomen. Door softwarefouten werden ze per ongeluk toch opgenomen, aldus de commissie, die op verzoek van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) onderzoek deed. De fouten werden meteen opgelost. De commissie adviseert alle partijen zorg te dragen „voor een volledige en correcte nummerlijst”. (NRC)