Marechaussee arresteert 26 klimaatactivisten op Schiphol

Zo’n tweehonderd demonstranten zaten zaterdagmiddag gearmd in de stationshal van Schiphol, in een poging klimaatmaatregelen af te dwingen van de luchthaven.
Actievoerders worden door de koninklijke marechaussee verwijderd uit Schiphol Plaza tijdens hun protest tegen de luchthaven.
Actievoerders worden door de koninklijke marechaussee verwijderd uit Schiphol Plaza tijdens hun protest tegen de luchthaven. Foto Robin Utrecht/ANP

De marechaussee heeft zaterdag in de stationshal van Schiphol 26 klimaatactivisten gearresteerd. Eerder op de dag zaten zo’n tweehonderd mensen in de hal van de luchthaven in een poging een klimaatplan van Schiphol af te dwingen. Het merendeel van de demonstranten is volgens de marechaussee ‘bestuurlijk verplaatst’ naar locaties ver buiten Schiphol, onder meer naar station Santpoort Noord ten noorden van Haarlem. De afgevoerde actievoerders hebben een gebiedsverbod van 48 uur gekregen.

Greenpeace had met Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer geen overeenstemming bereikt over een protest in Schiphol Plaza, maar demonstranten verzamelden zich zaterdagochtend toch in de stationshal voor een ‘Protestival’. De marechaussee sommeerde hen voor het middaguur te vertrekken, maar de betogers gaven daar geen gehoor aan.

Om 13.15 uur zat een grote groep zingende activisten nog gearmd in de hal omringd door de marechaussee, zag NRC-redacteur Mark Duursma, die bij het protest aanwezig was. Drie demonstranten hingen met trapezes aan een pilaar, waaraan ze een spandoek hingen. Nadat de eerste paar activisten waren weggevoerd, werd het weer even rustig.

Streng optreden marechaussee

Later hervatte de marechaussee het één voor één weghalen van demonstranten weer, maar het proces verliep langzaam. Er werd ook streng opgetreden tegen mensen buiten de grote omcirkelde groep. die hun steun wilden betuigen aan de activisten. Zo werd een man die op een toeter blies meteen door drie marechaussees met licht geweld naar buiten gebracht.

Amnesty International is kritisch op het handelen van de locoburgemeester van Haarlemmermeer Jurgen Nobel, die het noodbevel uitgaf. De organisatie schrijft in een verklaring op Twitter dat hij zijn „boekje te buiten is gegaan door een vreedzame demonstratie op deze manier te beëindigen”.

Greenpeace vindt dat Schiphol te weinig maatregelen treft tegen klimaatverandering. „We zitten midden in een klimaatcrisis, maar grote vervuiler Schiphol krijgt ruim baan om door te groeien en nóg meer te vervuilen”, schrijft de milieuorganisatie op haar website. Greenpeace vindt dat Schiphol het jaarlijkse aantal vluchten moet verminderen en dat de korteafstandsvluchten vervangen moeten worden door treinen. Ook willen de actievoerders dat Lelystad Airport niet opengaat en dat vliegtickets duurder worden.

Het noodbevel dat de locoburgemeester van Haarlemmermeer zaterdag uitvaardigde tegen de activisten:

DEF Noodbevel Betoging Greenpeace PLAZA 14 en 15 December 2019 (1) by Guus on Scribd

Twitter avatar markduursma Mark Duursma Paar honderd actievoerders #Protestival blijven doorzingen, omsingeld door Marechausse en afzetlint. Protestborden daarbuiten niet toegestaan. Iedereen krijgt keuze: vrijwillig naar buiten of gearresteerd worden. Arrestanten gaan met bus naar Maximakazerne. https://t.co/saSJWtCwr8