‘We houden van de kou’

De toerist Nederland, topbestemming volgens Lonely Planet, wordt drukbezocht door toeristen. Wie zijn zij?

In het centrum van Utrecht is het een paar graden boven nul. De families Giannikas en Alexandrekis hebben zich ingepakt in dikke jassen, sjaals, handschoenen en wintermutsen. Ze komen uit Heraklion, Griekenland en zijn vijf dagen in Nederland. Bij de keuze voor de bestemming speelde het weer een grote rol. „We houden van de kou”, zegt Nick Giannikas (17).

Vader en zoon Giannikas willen wel vertellen waarom ze hier zijn. En al snel dromt het hele gezelschap er nieuwsgierig omheen. Ieder jaar gaan de twee families samen een paar dagen weg. Eigenlijk is het nog geen vakantie in Griekeland, maar de ouders hadden nog vrije dagen te goed, en de kinderen slaan school deze week over. „We hebben de school gesloten”, grapt Polykarpos Giannikas (44).

Vorig jaar ging het gezelschap naar Berlijn. „Daar was het ook koud”, zegt Nick. Hij legt uit dat ze nieuwsgierig zijn naar winterse temperaturen omdat die niet veel voorkomen op Kreta. Zijn moeder pakt de weerapp op haar telefoon erbij. „Kijk, dit is de temperatuur in Heraklion”, wijst Nick. „Vijftien graden, dat is zomers.” Het liefst wil hij deze week ook sneeuw zien.

Vandaag doen de families een dagje Utrecht, maar ze verblijven in Amsterdam. Het verbaast hen hoeveel coffeeshops daar in het centrum te vinden zijn. Té veel, naar hun mening. „Het is schadelijk voor de gezondheid”, zegt Nick. Zijn vader zegt het softdrugsbeleid in Griekenland beter te vinden. „Daar is het illegaal.”

Toch vinden de families Amsterdam wel een mooie stad. Op dat moment mengt Menos Alexandrekis (12) zich plotseling in het gesprek. „Er is zo veel groen!”, zegt hij enthousiast, met grote ogen. „Bomen, velden...” Menos is de gids van het gezelschap, vertellen de gezinnen lachend. „De Wikipedia van de groep”, aldus Nick. „Het is heel interessant dat Amsterdam beneden zeeniveau ligt”, doceert Menos. „Daardoor kan het makkelijk overstromen.”