Veertien jaar en tbs voor doodslag op 16-jarige Hümeyra

Bekir E. is veroordeeld tot veertien jaar celstraf en tbs voor doodslag. Het OM had twintig jaar geëist en een veroordeling voor moord. De rechtbank achtte echter niet bewezen dat E. handelde met voorbedachten rade.
Nelleke Stolk (tweede van links), advocaat van de nabestaanden, vorige maand bij de rechtbank in Rotterdam voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van de moord op de 16-jarige scholiere Hümeyra.
Nelleke Stolk (tweede van links), advocaat van de nabestaanden, vorige maand bij de rechtbank in Rotterdam voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van de moord op de 16-jarige scholiere Hümeyra. Foto Koen van Weel/ANP

Bekir E. heeft veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging gekregen voor doodslag op de 16-jarige Hümeyra Ergincanli. Ook wordt hij veroordeeld voor verboden wapenbezit. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald. Volgens de officier van justitie was er juist sprake van moord. Het OM had een celstraf van twintig jaar geëist en tbs met dwangverpleging.

Volgens in de rechtszaal aanwezige verslaggevers waren familieleden van Hümeyra woedend over de uitspraak en probeerden ze de rechtszaal te betreden. Een vrouw lukte het de zaal binnen te komen, maar ze werd al snel tegengehouden. Op de gang bij de rechtszaal werd veel geschreeuwd en gegild. De beveiliging van de extra beveiligde rechtbank heeft familie en nabestaanden naar buiten begeleid.

De Rotterdamse rechtbank liet later op vrijdagmiddag weten een voorstander te zijn van hogere maximumstraffen voor doodslag. Dat is nodig omdat het gat tussen de hoogst mogelijk strafmaten voor moord en doodslag nu te groot is, zei persrechter Vincent de Winkel volgens persbureau ANP. Op doodslag staat nu maximaal vijftien jaar cel, terwijl voor moord ten hoogste dertig jaar kan worden opgelegd.

‘Impulsief gehandeld’

Vrijdag stelden de rechters dat de verklaringen van Bekir E. en omstanders duiden op impulsieve handelingen. Volgens de rechtbank kan daardoor niet worden bewezen dat een vooropgezet plan bestond om Hümeyra die dag te doden. „Er zijn sterke aanwijzingen dat de verdachte impulsief heeft gehandeld in boosheid en opwinding en niet na kalm en rustig beraad”, staat in de verklaring van de rechtbank.

E. werd niet alleen veroordeeld voor doodslag maar ook voor het op straat lopen met een geladen vuurwapen. Hij handelde alleen en is vrijgesproken van poging tot ontvoering. E. heeft de dood, die door camera’s is vastgelegd, eerder al bekend. De rechtbank heeft ook rekening gehouden met E.’s verminderde toerekeningsvatbaarheid. Hij heeft een zwakke ontwikkeling, persoonlijkheidsstoornissen en kenmerken van psychopathie. Daarnaast gebruikte hij veel drugs.

Korte relatie

In de zomer van 2017 had Hümeyra kortstondig een relatie met de 32-jarige E. Nadat ze het uitmaakte, begon hij haar te stalken en te bedreigen. Vorig jaar december wachtte E. haar op bij haar school en schoot Hümeyra vervolgens meerdere keren door het hoofd en op haar lichaam.

Bekir E. verklaarde eerder dat hij onder invloed verkeerde van drugs en daardoor geen controle had over wat hij deed. Zijn advocaat betoogde daarom dat hij voor doodslag vervolgd zou moeten worden.

Lees ook: Het laatste jaar van Hümeyra, een meisje van zestien met een stalker