Tientallen actievoerende boeren rijden met trekkers om Eindhoven Airport

Honderden boeren waren vrijdagochtend in het Brabantse provinciehuis om te protesteren tegen stikstofmaatregelen. Daarna is een deel van hen richting Eindhoven Airport gegaan.
Enkele mensen misten hun vlucht gemist als gevolg van de protesten.
Enkele mensen misten hun vlucht gemist als gevolg van de protesten. Foto Sander Koning/ANP

Tientallen actievoerende boeren zijn vrijdagmiddag met trekkers bij Eindhoven Aiport aangekomen. Zij hebben onder politiebegeleiding een rondje om het vliegveld gereden. De actie is bedoeld als protest tegen het stikstofbeleid.

Het verkeer buiten Eindhoven Airport liep vrijdagmiddag deels vast. Trekkers blokkeerden onder meer de uitgang van de parkeergarage. Het vliegveld was daardoor moeilijk bereikbaar. De politie sloot enkele wegen ernaartoe af om de boeren te stuiten. Het luchtverkeer is niet verstoord geweest door de protestacties. Rond 18:30 uur waren alle boeren bij de luchthaven weg. Het vliegverkeer hoefde vanwege de protesten niet stilgelegd te worden.

De boeren waren eerder op vrijdag in het provinciehuis in Den Bosch om daar tegen stikstofmaatregelen te protesteren. Om 14.00 uur zijn tegen de tachtig boeren met trekkers richting Eindhoven gereden. Op de A2 tussen Vught en Boxtel ontstond toen een file van enkele kilometers. De stoet werd over de A2 begeleid door de politie. Enkele boeren die binnendoor het vliegveld probeerden te bereiken, werden door de politie tegengehouden. De boeren maakten daarop rechtsomkeert.

Minister Van Nieuwenhuizen

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) riep de boeren op het Eindhovense vliegveld niet te bezetten. „Ik doe een oproep om de verkeersveiligheid en überhaupt de veiligheid niet in gevaar te brengen”, zei ze volgens het Eindhovens Dagblad. „Ik begrijp de wens om te protesteren, maar doe dat binnen wet- en regelgeving.”

Ook in Amsterdam voerden boeren vrijdag actie. Op de Dam, midden in het centrum van de hoofdstad, organiseerden ze een brunch voor passanten om meer begrip te creëren voor hun beroep en voor hun protest.

Volgende week woensdag wil boerenactiegroep Farmers Defence Force distibutiecentra door het land blokkeren om de voedselvoorziening aan supermarkten lam te leggen. Maandag dient een kort geding waarmee het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) eventuele blokkades bij supermarkten wil voorkomen.