Sancties

VS zetten Iraanse bedrijven op zwarte lijst

De VS hebben woensdag nieuwe sancties opgelegd aan verschillende Iraanse bedrijven. Het gaat om Mahan Air, de grootste luchtvaartmaatschappij van Iran, en diverse scheepvaartbedrijven. Door de sancties is het verboden voor Amerikaanse bedrijven of overheden om zaken te doen met de Iraanse lucht- en scheepvaartbedrijven. Volgens de Amerikanen zet Iran gewone verkeersvliegtuigen in om wapens en geld te vervoeren naar strijdende partijen in de regio. De scheepvaartbedrijven, die grotendeels in handen zijn van zakenman Abdolhossein Khedri, zouden Iran onder meer hebben geholpen met het transport van raketonderdelen naar rebellen in Jemen. Naar verluidt gaat het ook om het vervoer van onderdelen van massavernietigingswapens. Dat laatste zou zijn gebeurd met hulp van de Iraanse staatsrederij IRISL en het Iraanse scheepvaartbedrijf ESAIL Shipping. (NRC)