Nu mocht Remco Campert op de stoel

Wie mocht er vooraan en wie mocht op de trap staan op de foto voor De Bezige Bij, die donderdag 12 december in het Rijksmuseum werd genomen door Stephan Vanfleteren? Aanleiding was de 75ste verjaardag van de uitgeverij. Het was de derde keer dat de uitgeverij zo’n moment markeerde met een foto. De eerste keer was in 1969, toen Paul Huf de foto maakte, de tweede keer was in 2004 door Thom Hoffman.

Wat valt er op aan de foto van 2019, vergeleken met die van de andere jaren? De plek van Harry Mulisch, die op beide foto’s prominent vooraan stond (de eerste keer omdat hij te laat was en gewoon op die plek was gaan staan, de tweede keer bewust zo bedacht door de uitgeverij) is ingenomen door Kees van Kooten én Cees Nooteboom. Op de stoel waar Marten Toonder in 2004 op zat, zit nu Remco Campert.

2004
Foto Thom Hoffman
1969
Foto Paul Huf

De trappen, dat was ook altijd een dingetje. In 2004 stond Tommy Wieringa op een van de trappen; later bekende hij dat hij zich zelf een beetje op die plek had geduwd. Daarvan is anno 2019 geen sprake meer: fier staat hij naast Peter Buwalda in het hart van de foto.

Op de trappen verder succesauteurs als Jan Siebelink, David Van Reybrouck, Jan Cremer, Stefan Hertmans. Opvallend is de plek van Alma Mathijsen, de enige vrouw die kennelijk op de trappen mocht plaatsnemen. Zij staat nu op de plek waar in 2004 Jessica Durlacher stond (die nu weg is bij de uitgeverij). Als knipoog naar het verleden heeft Mathijsen vergelijkbare witte, hoge laarzen aangetrokken als Jessica Durlacher indertijd.

Typerend voor deze tijd: in 1969 en 2004 stonden de uitgeefdirecteuren (Geert Lubberhuizen en Robbert Ammerlaan) prominent vooraan, naast Mulisch. Dat is nu niet meer zo. Mark Beumer (directeur) en Francien Schuursma (uitgever) staan bovenin bij de andere Bij-medewerkers.

In een eerdere versie stond Mark Beumer vermeld als uitgeef-directeur, dat moet directeur zijn

Foto Stephan Vanfleteren