Nederlandse vrouwen naar finale WK handbal door zege op Rusland

Nederland won in de slotseconden met 33-32 door een goal van Laura van der Heijden. Zondag spelen de handbaldames de finale tegen Spanje.
Jessy Kramer (links), Angela Malestein (midden) and Estevana Polman (rechts ) vieren hun overwinning.
Jessy Kramer (links), Angela Malestein (midden) and Estevana Polman (rechts ) vieren hun overwinning. Foto Charly Triballeau /AFP

De Nederlandse handbalsters spelen zondag de finale van het wereldkampioenschap in Japan tegen Spanje. Het team van de Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade versloeg vrijdagochtend in de halve finale viervoudig wereldkampioen en regerend olympisch kampioen Rusland. Het werd in Kumamoto 33-32.

In de eindstrijd treft Nederland Spanje op zondagmiddag om 12.30 uur Nederlandse tijd. De Spaanse vrouwen wonnen vrijdagmiddag ruim van grootmacht Noorwegen (28-22). Het is pas de tweede keer in de historie dat Oranje de finale haalt. Op het WK in Denemarken van 2015 verloor Nederland de finale van Noorwegen met 31-23. Twee jaar geleden pakten de handbalvrouwen het brons in Duitsland.

Lees ook: De nieuwe bondscoach kent de Nederlandse handbalsters tot in detail

De halve finale tussen Nederland en Rusland verliep in een opvallend hoog tempo. Voor rust ging het voortdurend op en neer tussen beide ploegen. Bij rust stond het 16-16. In de tweede helft kreeg eerst Danick Snelder een tijdstraf en pakte Rusland, dat dit toernooi nog geen wedstrijd verloor, een voorsprong van twee goals. Maar na een tijdstraf voor de Russen vanwege een schwalbe maakte Oranje gelijk en pakte het vervolgens tien minuten voor tijd de voorsprong. In de laatste minuten kwamen de Russen terug tot 32-32. De winnende goal werd in de slotseconden gemaakt door Laura van der Heijden.

Wisselvallig toernooi

Tot dusver spelen de Nederlandse handbalsters een wisselvallig toernooi, want hoewel Nederland zich voor de zesde keer op rij plaatste bij de laatste vier landen op een groot toernooi, ging dat allesbehalve gemakkelijk. Zo ging de openingswedstrijd tegen Slovenië verloren (26-32). Maar na eerst twee zeges op Angola en Cuba, versloeg Oranje ook toplanden Servië en Noorwegen. Dat leverde punten op die Nederland mee mocht nemen naar de hoofdronde.

De hoofdronde begon met twee nederlagen tegen Duitsland en Denemarken. Hierdoor was Nederland afhankelijk van de uitslag van het duel tussen Noorwegen en Duitsland. Maar door een Noorse zege en de eigen overwinning op Zuid-Korea, plaatste Oranje zich toch voor de halve finale.