Meer personeel voor verpleeghuizen, maar nog niet genoeg

Van begin 2017 tot halverwege 2019 werden gemiddeld per verpleeghuis dertien nieuwe werknemers aangenomen. De vraag naar personeel is echter harder gestegen, waardoor sprake blijft van een tekort aan werknemers.
Door de toename in personeel kunnen meer zieke ouderen worden opvangen.
Door de toename in personeel kunnen meer zieke ouderen worden opvangen. Foto David van Dam

Verpleeghuizen kunnen steeds beter aan personeel komen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Toch kampt de verpleeghuiszorg met een tekort aan werknemers, omdat de vraag naar personeel nog harder is gestegen.

Verder vermeldt de brief dat in de eerste helft van 2019 het aantal werknemers in Nederlandse verpleeghuizen is toegenomen met 13.000. Dat is al bijna net zo veel als in de twee jaren daarvoor, toen het aantal werknemers met 16.000 toenam. Gemiddeld werden van 2017 tot halverwege 2019 per verpleeghuis dertien extra werknemers ingezet. Door de toename in personeel kunnen meer zieke ouderen worden opvangen, en kan tegelijkertijd betere zorg worden geleverd.

Lees ook deze reportage over de drie ‘lagen’ van een thuiszorg-verpleeghuisorganisatie in Amersfoort: ‘We wíllen geen nee zeggen’

Verder is de uitstroom van personeel gedaald, maar met 16 procent is dit volgens De Jonge nog steeds een „te hoog” percentage. Daarnaast ervaart de helft van de werknemers de werkdruk als te hoog, staat in de brief. Toch zijn werknemers in 2019 tevredener met hun werk in vergelijking met twee jaar daarvoor.

Eerder zegde het kabinet toe 2,1 miljard euro extra te investeren in de kwaliteitsverbetering van de verpleeghuiszorg. Dat geld moet ook worden gebruikt om zorgpersoneel aan te trekken. Deze extra investering wordt geleidelijk beschikbaar gesteld in de periode 2017-2021.