Liberalen

LibDems profiteerden niet van hun pro-Europese visie

Met 149 stemmen verschil is er donderdag een einde gekomen aan het leiderschap van Jo Swinson (39) bij de Britse Liberaal Democraten. In haar Schotse kiesdistrict ging de nationalistische SNP er nipt met haar Lagerhuiszetel vandoor. Daardoor moest Swinson haar vertrek aankondigen, want een LibDems-leider moet volgens de partijregels in het parlement zitten.

De Schotse Swinson, sinds deze zomer partijleider, voerde een moeizame campagne. Als de LibDems aan de macht zouden komen – een scenario dat voor een partij met 12 zetels wat ambitieus klonk – wilde Swinson de Brexit terugdraaien zonder nieuw referendum – volgens critici een ondemocratisch standpunt.

Ook werd Swinson vaak aangesproken op haar medeplichtigheid aan de harde bezuinigingen van de regering Cameron-Clegg, waarin zij in de eerste helft van dit decennium diende als staatssecretaris. De brakke toestand van veel publieke voorzieningen wordt daarmee vaak direct in verband gebracht. Swinson had geen overtuigend weerwoord.

Pijnlijk voor de LibDems, die nu van 12 naar 11 zetels gaan, is ook het verlies van veel ‘overlopers’ uit Labour en de Conservatieven. De LibDems boden het afgelopen jaar onderdak aan ogenschijnlijk populaire Lagerhuisleden als Chuka Umunna en Luciana Berger, die Labour waren ontvlucht. Maar geen van hen heeft een zetel kunnen behouden.