Labour-leider Corbyn kondigt vertrek aan na verkiezingsnederlaag

Labour verloor bij de verkiezingen van donderdag 42 zetels, waarna partijleider Jeremy Corbyn te kennen gaf op te stappen. Hij leidde de partij sinds 2015.
Labour-leider Jeremy Corbyn kort nadat hij donderdagavond de verkiezingsuitslagen te horen heeft gekregen.
Labour-leider Jeremy Corbyn kort nadat hij donderdagavond de verkiezingsuitslagen te horen heeft gekregen. Foto Isabel Infantes/AFP

Jeremy Corbyn heeft na de verkiezingsnederlaag van donderdag zijn vertrek aangekondigd als Labour-voorman. Bij de volgende verkiezingen zal hij zodoende zijn partij niet meer leiden. Wel blijft hij voorlopig aan om „de periode van reflectie” op de uitslagen te begeleiden, zei hij volgens persbureau Reuters op een persconferentie.

Labour heeft in de voorlopige uitslagen 202 zetels behaald, een verlies van 42 ten opzichte van de vorige verkiezingen. De BBC meldt dat de partij sinds 1935 niet zo fors verloor. Volgens Corbyn is de nederlaag te wijten aan dat er in de Britse politiek geen normaal debat meer mogelijk is door de aanhoudende discussie over Brexit, die het land polariseert. Hij noemde de resultaten „erg teleurstellend”.

Corbyns leiderschap

Anderen binnen Corbyns partij geven diens leiderschap de schuld. Tijdens de campagne voor de verkiezingen kreeg hij de kritiek dat hij geen duidelijk standpunt wist in te nemen over Brexit. Veel Noord-Britse Labour-bolwerken die in het referendum in 2016 voor vertrek uit de EU kozen, zijn donderdag overgegaan naar de Tories.

Corbyn (70) leidt Labour sinds 2015. De Conservatieven van Boris Johnson behaalden donderdag een monsterzege van 363 zetels, een winst van 66 in vergelijking met de vorige verkiezingen.

Volg hier ons liveblog over de verkiezingsuitslagen: Definitief duidelijk na tellingen: Johnson wint verkiezingen