Justitie

Pastoor ‘succesvol in beroep’ tegen zijn ontslag bij Vredeskerk

De homoseksuele priester Pierre Valkering is succesvol in beroep gegaan tegen zijn ontslag als pastoor van de Vredeskerk in Amsterdam. Dat heeft hij donderdagavond verteld in het radioprogramma Dit is de Dag van NPO Radio 1. Valkering werd ontslagen omdat hij zich niet hield aan de seksuele onthouding die het celibaat dicteert. Dat ontslag moet nu worden ingetrokken omdat het bisdom Haarlem-Amsterdam procedurele fouten heeft gemaakt. Valkering had beroep aangetekend bij de Congregatie voor de Clerus in Rome, dat verantwoordelijk is voor aangelegenheden met priesters. Zij oordeelde maandag dat „het delict niet is gedefinieerd, bewijzen verder niet genoemd worden en er geen hoor en wederhoor is gepleegd”, aldus Valkering tegen Dit is de Dag. (NRC)