‘Ik zag de glinstering in het water en dacht: dit is mooi’

Vincent van Wijk wint met ‘Zomerfeest’ de vakjuryprijs van november, met als thema ‘Nederland en het weer’.
Vincent van Wijk

„De foto geeft een mooi beeld van een warme zomerse dag, waarbij er goed gebruik is gemaakt van de zon als tegenlicht”, aldus de jury over de winnende foto ‘Zomerfeest’. „Er gebeurt veel. De fotograaf heeft een mooi standpunt gekozen, waardoor de foto diepte krijgt en spannend wordt.”

Een unicum. Het is de derde keer dat Vincent van Wijk (49) uit Epe de vakjuryprijs van de NRC-fotowedstrijd in de wacht weet te slepen. Eerst met een portret van zijn kat, Theo, en daarna met de foto van een trekker in de voortuin van een rijtjeshuis bij hem in het dorp. Deze keer was hij zo mogelijk nog meer verrast. „Je maakt een foto en die vind je zelf leuk. Maar het is natuurlijk pas echt mooi als die foto ook door anderen gewaardeerd wordt. Daar is het uiteindelijk om te doen. Ook al is het de derde keer: het blijft bijzonder!”

Van Wijk maakte de foto op een buurtfeest bij een vriend van hem, in het buitengebied van Epe. „Het was volop zomer, de luchten waren mooi met van die donkere wolken waar de zon doorheen prikt. Iemand staat klaar om met een board van een geïmproviseerde helling af te glijden. Ik zag de glinstering in het water en dacht: dit is mooi.” Maar nog niet mooi genoeg. „Alleen maar iemand die van een helling afglijdt, is saai.” Dus liep hij een beetje naar achteren en zakte door de knieën. „Zo kreeg ik de eend er mooi groot op en de rest als achtergrond.” En hij zag exact hetzelfde als de jury van de fotowedstrijd: „Dat gaf diepte en maakt het meteen een beetje spannend.”

Anders kijken

Van Wijk moet bekennen dat hij de foto niet heeft gemaakt met een van de camera’s die hij inmiddels heeft gewonnen. „Nee, gewoon met m’n telefoon. Tijdens zo’n feest wil je niet de hele tijd met zo’n ding over je schouder lopen – lastig.” Al moet hij wel zeggen dat hij, sinds hij die camera’s gebruikt, veel beter en vooral anders is gaan kijken. „Het is een beetje alsof je eerst altijd met de auto automatisch een bepaalde route volgde en diezelfde route nu ineens wandelend aflegt. Je ontdekt zoveel nieuwe dingen. Hoe je kijkt, bepaalt alles.”

Op zijn 12de kreeg hij zijn eerste camera, een Praktica MTL3 – „met zo’n draaiding en een filmpje erin” – maar eigenlijk fotografeert hij pas serieus sinds een jaar of vier. Vooral landschappen waren aanvankelijk favoriet. „Maar daar ben ik een beetje op uitgekeken.” De uitdaging zit voor hem eerder in andere onderwerpen dan in betere techniek. „Je kan technisch een hele mooie foto maken van een landschap, maar het blijft een landschap. Hoe interessanter het onderwerp, hoe beter de foto. Die hoeft dan niet eens technisch perfect te zijn. Tuurlijk, hij moet scherp zijn en de compositie moet kloppen, maar het moet niet zo zijn dat de techniek de kwaliteit van de foto bepaalt.”

Andere tak van sport

Documentairefotografie lijkt hem wel wat. Daar is hij zich nu een beetje op aan het oriënteren. „Dat is moeilijk, een heel andere tak van sport. Je bent niet zomaar losse momenten aan het fotograferen. Je moet goede, aansprekende onderwerpen hebben. Mensen in hun dagelijkse doen fotograferen. Goed om je heen kijken. Een verhaal vertellen. Daarin moet ik me ontwikkelen. Dat is voor mij nog even next level.”

Toch maakte Van Wijk, huisschilder in het dagelijks leven, al eens eerder een dergelijke foto, van een collega. Hij noemt het nog steeds een van de mooiste foto’s die hij maakte. „Die man heeft een heel karakteristieke kop. De foto was in zwart-wit, dat versterkt dat nog eens. Hij is daar een rond boeideel aan het schilderen en volgt zelf ook die ronde beweging met de kwast. Het toont een bepaalde authenticiteit en creativiteit. De ambachtelijkheid straalt er vanaf.”

Een beetje erbij

Nu hij zo vaak de fotowedstrijd heeft gewonnen, is het wellicht bij hem opgekomen om er iets meer mee te gaan doen? Opdrachten aannemen, bijvoorbeeld? „Ze zeggen me wel vaker: je moet er meer werk van maken. Je moet dit, je moet dat. Maar ja, als je dingen moet… Misschien komt het er ooit van om het er een beetje bij te doen, maar zeker niet om er mijn brood mee te verdienen. Daarvoor vind ik het creatieve proces veel te leuk.” En dat wil hij graag zo houden.

Het thema van de maand december is ‘Mijn Nederland’. Inzenden en stemmen kan tot 3 januari 17:00 uur op nrc.nl/fotowedstrijd.