In beeld

Dit zijn de winnende foto’s van de NRC Fotowedstrijd van november

Met zijn foto 'Zomerfeest' wint Vincent van Wijk de vakjuryprijs van november, met als thema ‘Nederland en het weer’. We zetten hieronder de top-10 op een rij, met motivering van de jury.
Zomerfeest - "Mooie foto waarin veel gebeurt. De fotograaf heeft een mooi standpunt gekozen, waardoor de foto diepte krijgt en spannend wordt. Het tegenlicht werkt mooi op de foto. "
Vincent van Wijk
"Je staat hier als kijker echt tussen de mensen en je voelt de drukte, nattigheid en ruikt de geur. Een tafereel dat je vaak ziet, maar het liefst aan voorbij loopt. Het weer zit echt in dit beeld."
Cyril Wermers
Het verlangen - "Een esthetisch mooi en dromerig beeld dat doet denken aan de scène met het plasticzakje uit American Beauty. De verhoudingen in de foto kloppen; er valt een mooie serene stilte in het beeld."
Roberto ten Hoedt
Rain on me - "Prachtige foto van een oer-Hollandse regenachtige avond. Het beeld doet denken aan het werk van de Amerikaanse fotograaf Todd Hido in zijn boek House Hunting. Dit is een heel filmische foto, het lijkt we een detective."
Mauriel Schoenmaekers
First snow - "Mooie foto met goede compositie van een winterlandschap vanuit de trein. De leegte van de trein werkt mooi met de stilte van het landschap. Als een schilderij in de trein."
Sankha Roychowdhury
Roef & Morris - "Een vrolijk zomers beeld waar de fotograaf goed dicht op het onderwerp zit. Prachtig hoe de waterdruppels op de gezichten van deze jongens vallen."
Carla Kogelman
Noëlle - "Een kleurrijk, zomers beeld van een typische Nederlandse tegeltuin. Er zijn veel bijzondere details op de foto te zien: links in beeld zien we zelfs een grafsteen en spullen die ooit bij een graf stonden. We hadden daar graag iets meer van in beeld gezien, want het roept veel vragen op."
Carla Kogelman
Reiderwolderpolder - "Een fotografisch sterk beeld. Het lijkt wel een andere tijd. Prachtig die mist waaruit de witte ganzen opdoemen."
Rieks Kamphuis
Lightning - "Deze fotografen staan klaar om de perfecte foto te maken van het onstuimige weer boven de zee. Goed dat de maker van deze foto juist dat heeft vastgelegd, waardoor er een fijne tweede laag in de foto ontstaat."
Carlier John
Voor de regen - "Grappig beeld van een kleurrijk tafereel. Hier had fotografisch meer ingezeten. De verdienste van de foto zit nu vooral in het onderwerp en niet in de foto. "
Anne-Marie Vermaat
Winnaar van de publieksprijs: 'Zware bui hij het kerkje van Simonshoven'.
Kees Schinkel