In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

Elke week selecteert de NRC-fotoredactie de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen. Deze week werd Frankrijk platgelegd door stakingen, in Californië staat een kerststal met een politieke boodschap en Finland heeft de jongste premier ter wereld.
Ondanks ingrijpende pensioenplannen van de regering worden de grootschalige stakingen in Frankrijk niet beëindigd. Het land telt 42 verschillende pensioenregelingen, die samen een systeem vormen dat mensen met een vaste baan, mannen en bepaalde beroepsgroepen bevoordeelt. Daarvoor moet een universeler systeem in de plaats komen.
Foto Eric Gaillard /Reuters
Ze is 'Persoon van het Jaar' volgens het Amerikaanse weekblad Time. De zestienjarige Greta Thunberg wist de angst die miljoenen mensen wereldwijd delen voor klimaatveranderingen te vertalen naar een eis aan wereldleiders om snelle veranderingen en plannen ten behoeve van het klimaat in te voeren.
Foto Cristina Quicler/AFP
Zes keer per jaar ligt Japan ‘plat’ als miljoenen de belangrijkste sumoworsteltoernooien volgen op de televisie. In de basis kent de nationale sport simpele regels: de worstelaars waarvan - na de start van een ronde - een ander lichaamsdeel dan de voetzool de grond raakt, heeft verloren. Ook verliest de worstelaar die als eerste uit de ring stapt.
Foto Behrouz Mehri/AFP
In Chili wordt al weken gedemonstreerd tegen sociaal-economische ongelijkheid en de huidige staat van de sociale voorzieningen. De Chileense president Sebastian Piñera heeft hervormingen toegezegd.
Foto Fernando Llano/AP
De interland tussen Zuid-Korea en China voor het Oost-Aziatisch kampioenschap eindigde dinsdag in een gelijkspel (0-0).
Foto Jeon Heon-Kyun/EPA
De kalksteenproductie in Egypte - zoals hier nabij Minya, een stad in het zuiden circa 265 kilometer van de hoofdstad Caïro - gebeurt niet altijd onder de beste omstandigheden. Vaak ontberen machines veiligheidsmechanismen. Veder ligt het dagloon van de arbeiders op 100 Egyptische pond, omgerekend 5,60 euro.
Foto by Khaled Desouki/AFP
Tussen de 1,80 euro en de 3,60 euro: dat verdienen deze vrouwen gemiddeld per dag met het doorzoeken van de vuilnisbelt van Nairobi. De vrouwen hopen tussen het vuil spullen te vinden die ze kunnen verkopen of recyclen, bijvoorbeeld mobiele telefoons of andere elektronica. Volgens cijfers van de Verenigde Naties wordt jaarlijks 50 miljoen ton aan dergelijk ‘e-vuilnis’ niet gescheiden weggegooid. Daarmee vormt het afval een bedreiging voor mens, dier en omgeving.
Foto Dai Kurokawa/EPA
De Verenigde Staten, Mexico en Canada hebben overeenstemming bereikt over een nieuw handelsverdrag. Hoewel de drie landen vorig jaar al een akkoord sloten, moest de regering-Trump opnieuw naar de onderhandelingstafel om de Democraten, die de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben, ook tevreden te stellen. Die eisten aanpassingen met name op het gebied van arbeidsvoorwaarden.
Foto Guillermo Arias/AFP
Ze is de jongste premier ter wereld: de 34-jarige Sanna Marin (tweede van rechts) leidt in Finland een regeringscoalitie met vijf partijen die alle een vrouw als leider hebben.
Foto Lehtikuva/Vesa Moilanen/Reuters
Niet alleen regeringsleiders en andere politieke kopstukken, maar ook klimaatactivisten en vertegenwoordigers van volkeren die worden bedreigd door de klimaatcrisis, reisden af naar Madrid. Op de klimaattop in de Spaanse hoofdstad is het centrale doel dat vanaf 2021 het VN-klimaatakkoord van Parijs (2015) daadwerkelijk kan worden uitgevoerd.
Foto Juan Carlos Hidalgo/EPA
Op het Griekse eiland Chios hebben de bewoners genoeg van de overlast die de overvolle vluchtelingenkampen op het eiland veroorzaken. In hun ogen doet de regering te weinig om de duizenden vluchtelingen die via Turkije naar de eilanden komen, elders in Griekenland onder te brengen.
Foto Louisa Gouliamaki/AFP
Deze kerststal heeft een politieke boodschap. Hij verwijst naar het zerotolerance-immigratiebeleid van de regering-Trump. Door toedoen van het beleid worden migrantenkinderen gescheiden van hun ouders. Ze moeten in kooien wachten op hereniging of gedwongen terugkeer. In deze kerststallen bij een kerk in Claremont (Californië) staan daarom de bijbelse figuren Maria en baby-Jezus in kooien.
Foto Kyle Grillot/Reuters
Hevige regens hebben het leven in de Libanese hoofdstad eerder deze week ontregeld. Overstroomde straten werden met een surfbord weer begaanbaar.
Foto Anwar Amro/AFP
De wereld maakt zich op voor de feestdagen: kerstbomen worden opgetuigd, zoals op de Dam in Amsterdam, toonaangevende gebouwen krijgen lichtjes, zoals de wolkenkrabbers in Bangkok.
Foto Mladen Antonov/AFP
Krankzinnige huurprijzen in Amsterdam of Londen? Ook in Moskou wordt de hoofdprijs gevraagd voor vierkante meters. Het IT-bedrijf Yandex sloot deze week een deal om alle vrije ruimte in de Oko-toren in de Russische hoofdstad te huren. Het prijskaartje komt jaarlijks te liggen op circa 1,5 miljard roebels, omgerekend ruim 21 miljoen euro.
Foto Yuri Kochetkov/EPA