China en VS zijn het eens over eerste concept handelsakkoord

De twee economische grootmachten hebben een zogenoemd ‘eerste-fase-akkoord’ gesloten. Dat vormt de opmars naar een handelsakkoord.
Archiefbeeld van Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping.
Archiefbeeld van Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping. Foto Brendan Smialowski / AFP

China en de Verenigde Staten hebben vrijdag overeenstemming bereikt over een voorlopig handelsakkoord. Dat meldt zowel het Witte Huis als het Chinese ministerie van Handel, aldus persbureau Reuters. De twee landen hebben een zogenoemd ‘eerstefaseakkoord’ gesloten, wat de opmaat moet worden naar een breder handelsakkoord.

Washington ziet af van hogere importheffingen op Chinese goederen, meldt Beijing. Het gaat om nieuwe heffingen op meer dan 160 miljard dollar (143,9 miljard euro) aan Chinese goederen die zondag in zouden gaan. Ook zijn de VS bereid de bestaande heffingen op 360 miljard dollar aan goederen voor een deel te verlagen. Op zijn beurt besluit China ook af te zien van nieuwe heffingen.

Lees ook: Niets is meer veilig in Trumps handelsoorlog

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump heeft China „vele structurele veranderingen” toegezegd en heeft het land beloofd Amerikaanse landbouwproducten en industriële producten te zullen aankopen. Ook gaat het meer doen om de productie van namaakartikelen tegen te gaan en zal het in de toekomst meer doen om de intellectuele eigendom van bedrijven te beschermen. Over de meest heikele kwestie, de Amerikaanse eis dat China stopt met het subsidiëren van bedrijven, is voor zover bekend niets afgesproken.

Ondertekening

Volgens de Chinese minister van Financiën Liu Kun overleggen beide landen nu over waar en wanneer de eerste fase van de deal zal worden ondertekend. De gesprekken over de volgende fase van het akkoord beginnen direct. Donderdag kwamen al berichten naar buiten dat de twee economische grootmachten een eerste akkoord zouden hebben bereikt. Eerder op donderdag had president Donald Trump die geruchten juist ontkracht.

De landen bestookten elkaar al geruime tijd met verhoogde importtarieven. Met de nieuwe afspraken komen de twee grootmachten elkaar in de handelsoorlog voorlopig tegemoet.