CBR laat gevaarlijke automobilisten zonder rijtest weer de weg opgaan

Verkeersveiligheid

Enkele tientallen ouderen die wegens gevaarlijk rijgedrag door de politie zijn staande gehouden, gaan jaarlijks weer de weg op zonder rijvaardigheidstest. Zij krijgen alleen een medisch onderzoek en mogen zonder rijtest blijven rijden als er geen medische oorzaak wordt gevonden voor hun rijgedrag.

Dit valt volgens Wim van Os, voormalig medisch adviseur bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR), af te leiden uit een interne evaluatie van het CBR, die in het bezit is van NRC. Daarin is gekeken naar de effecten van een wetswijziging in 2016, die voorschrijft dat ouderen die bij het CBR zijn aangemeld wegens gevaarlijk rijgedrag, in beginsel worden onderzocht op hun geestelijke vermogens. Zijn die in orde, dan wordt geen extra rijtest opgelegd.

In de laatste vier maanden van 2017 kregen ongeveer vijftig automobilisten die de medische keuring goed hadden doorstaan wél een aanvullend rijvaardigheidsonderzoek. Ongeveer twintig personen doorstonden dit niet goed en kregen hun rijbewijs niet terug. Op jaarbasis komt dit volgens Van Os neer op ongeveer zestig personen die medisch niet ongeschikt zijn, maar toch gevaarlijk rijgedrag vertonen – en alsnog een rijtest moeten krijgen.

Het CBR zegt dat veel minder personen zo alsnog hun rijbewijs kwijtraakten – zestien in heel 2017 – maar onderbouwt dit niet met documenten. Wel erkent het CBR dat de problemen zijn met het huidige systeem.

Rijtest of niet pagina 4-5