Canada

Oppositieleider stapt op na matige uitslag tegen Trudeau

De Canadese oppositieleider Andrew Scheer heeft donderdag onverwachts zijn vertrek aangekondigd als aanvoerder van de Conservatieve Partij. Scheer stond onder druk om op te stappen sinds de parlementsverkiezingen in oktober, waarbij de Liberalen van premier Justin Trudeau werden herkozen met een minderheid in het Lagerhuis. Hoewel de Conservatieven zetelwinst boekten en meer stemmen haalden dan de Liberalen, waren partijgenoten van de sociaal-conservatieve Scheer ontevreden over het resultaat. De 40-jarige Scheer, een voormalige voorzitter van het Lagerhuis afkomstig uit de prairieprovincie Saskatchewan, wist weinig kiezers te winnen in de grote provincies Ontario en Quebec, noodzakelijk om een regering te vormen.

Binnen twee jaar worden de volgende parlementsverkiezingen verwacht. (NRC)