Brieven

Brieven 13/12/2019

Late Night

De beroerdste niet

In alle bijna hysterische aandacht voor de nieuwe late night-talkshow op NPO1 sprong de column van Marcel van Roosmalen eruit (Talkshowhost, 6/12). Ik heb er smakelijk om moeten lachten. Omdat hij er helemaal geen zin in had, deed hij mee aan een screentest. En omdat hij het zo voortreffelijk deed, is hij het niet geworden. Zo gaat dat in Hilversum, maar dat wist Van Roosmalen al lang. Zoals hij ook al wist dat het met dat nieuwe programma helemaal niets zou worden. Maar ach, als de telefoon gaat is hij de beroerdste niet. Het deed mij op de een of andere manier erg denken aan de tweet die Trump rondstuurde van zichzelf als Rocky Balboa. Ik vermoed dat hij zelf denkt dat hij er echt zo uit ziet. Melania weet wel beter.


Programmamaker publieke omroep

Biologisch

Gewas moet beschermd

In het artikel over ‘hormoongif’ wordt toxicoloog Van den Berg gevraagd of biologische producten gezonder zijn (Hormoongif in groenten en fruit, hoe erg is dat? 10/12). Hij zegt dat bespuitingen op gangbare akkers ook ‘neernevelen’ op de biologische akkers, en dat je alleen bio moet eten voor het milieu. Daarmee doet hij de biologische landbouw te kort. Ja, biologische akkers hebben óók last van milieuvervuiling. Maar als biologische teler moet ik mijn gewassen afschermen tegen gangbare buren. En gangbare boeren zijn wettelijk verplicht om overwaaien van gif te voorkomen. Zij riskeren een schadeclaim als biologische gewassen door hen besmet zijn. En wat zegt de altijd kritische Consumentenbond? „Op biologische producten zitten over het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen. Ook worden er minder E-nummers zoals conserveermiddelen en kleurstoffen gebruikt.”

Klimaat

Activist is geen dreiging

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geeft in het artikel Een aanslag is nu minder waarschijnlijk (10/12) aan dat het dreigingsniveau verlaagd wordt van vier naar drie omdat er structureel minder aanslagen zijn in Europa. Onze nationale veiligheidscoördinator geeft in het artikel aan dat de grootste bedreiging nu zou komen van klimaatactivisten zoals van Extinction Rebellion „die straten en pleinen bezetten”, „waarbij buitenlandse metgezellen een radicaliserende invloed uitoefenen”. Ook zou de klimaatbeweging extreemlinkse activisten aantrekken. Als actief lid van Extinction Rebellion viel mijn mond open van verbazing van deze opruiende taal. Extinction Rebellion, een absoluut geweldloze beweging, zou een bedreiging zijn? Dit is de wereld op zijn kop. Niet de bezorgde burgers van Extinction Rebellion, maar de gevolgen van de dramatische klimaatverandering zijn een bedreiging voor de veiligheid. Extinction Rebellion vraagt daar aandacht voor. We groeien als beweging inderdaad hard, iedereen is welkom. Leden komen uit alle geledingen, van links tot rechts, zijn niet extreem en zeker niet geradicaliseerd. We zijn een absoluut vreedzame beweging die met ludieke acties en, inderdaad, enkele keren per jaar met een straatblokkade aandacht vraagt voor een veel snellere aanpak van de klimaatcrisis. Iets dat ook Frans Timmermans en Ursula von der Leyen met hun Green Deal nastreven. Of zijn die volgens NCTV ook een bedreiging voor de nationale veiligheid?


klimaatbezorgde burger

Correcties/aanvullingen

Topvrouwen

In de grafiek bij het artikel 66 vrouwen erbij. Maken zij straks het verschil? (7/12, p. E10-11) werd een verkeerd aantal commissarissen aan AkzoNobel toegeschreven. Diens raad van commissarissen telt negen leden, daarvan zijn er drie vrouw. Daarmee voldoet het bedrijf aan het quotum. Ook is BinckBanck sinds kort van de beurs; het quotum gaat dus niet voor de bank gelden.

Scheepvaart

In het artikel Scheepvaart blijkt veel vervuilender (10/12, p. E1) staat dat er geen regels voor maximale CO2-uitstoot per gevaren zeemijl bestaan. Dat is onjuist. Sinds 2015 gelden wereldwijd ontwerpeisen volgens de Energy Efficiency Design Index van de IMO.