Een dode bij explosie Duits flatgebouw

De Duitse politie zou in een appartement in een flat in Blankenburg vloeibaar gemaakt gas en oorlogsmunitie hebben gevonden.
Bij een explosie in een appartementencomplex in het Duitse Blankenburg is een 78-jarige huurder om het leven gekomen.
Bij een explosie in een appartementencomplex in het Duitse Blankenburg is een 78-jarige huurder om het leven gekomen. Foto Marvin Gaul/Reuters

Bij een explosie in een appartementencomplex in de Duitse stad Blankenburg is vrijdag één dode gevallen. Volgens Duitse media gaat het om een 78-jarige huurder. De politie zou in zijn appartement in de flat vloeibaar gemaakt gas en munitie uit de Tweede Wereldoorlog hebben gevonden. Volgens de politie raakten vijftien mensen gewond. Eerder maakte de politie melding van 25 gewonden.

Vrijdagochtend even voor negen uur deed de explosie zich voor in een appartementencomplex van vijf verdiepingen. Dat staat vlak bij een kinderdagverblijf. De kinderen bleven ongedeerd en werden elders ondergebracht, meldt de Duitse politie. De andere flatbewoners zijn geëvacueerd. Uit voorzorg is ook een basisschool in de buurt van het appartementencomplex ontruimd.

Volgens de lokale brandweer zijn de betonplaten in het gebouw verschoven door toedoen van de explosie. De rest van de flat moet worden geïnspecteerd voordat bewoners veilig terug kunnen keren. Van de vijftien gewonden zouden vier naar het ziekenhuis zijn gebracht met rookvergiftiging.