Supermarkten spannen rechtszaak aan tegen boeren

Boerenorganisatie Farmers Defence Force heeft gedreigd op 18 december distributiecentra voor supermarkten te blokkeren als actie tegen het stikstofbeleid.
Een distributiecentrum van supermarkt Jumbo.
Een distributiecentrum van supermarkt Jumbo. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De brancheorganisatie voor supermarkten Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) spant een kort geding aan tegen de Farmers Defence Force (FDF) om via de rechter de mogelijke blokkades van distributiecentra op 18 december te laten verbieden. Dat meldt een woordvoerder van het CBL donderdag desgevraagd. Farmers Defence Force wil op 18 december actie voeren tegen het stikstofbeleid en heeft eerder gezegd te overwegen distributiecentra plat te leggen.

Woensdag stelde het CBL een ultimatum aan de actiegroep. Als de boeren niet voor donderdag 10.00 uur hun acties volledig zouden afblazen, konden zij een rechtszaak verwachten. Volgens de CBL-woordvoerder heeft de koepel „niks gehoord” van FDF en zal de dagvaarding daarom later op donderdag de deur uitgaan.

Volgens haar heeft het CBL „begrip voor de zorgen van de boeren”, maar zouden supermarkten niet de dupe mogen worden van hun problemen. „Wij bevinden ons niet in de stikstofdiscussie”, aldus de woordvoerder. Ze benadrukt dat de blokkade van distributiecentra tot grote leveringsproblemen zou kunnen leiden tijdens Kerstmis, een van de drukste perioden van het jaar voor supermarkten.

FDF: ‘wij maken ons niet druk’

Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever zegt donderdagochtend nog niet op de hoogte te zijn van het kort geding, maar hij zegt „zich niet druk te maken”. Volgens Van den Oever zijn de geplande acties „binnen de grenzen van de wet” en zal FDF zich tijdens een rechtszaak beroepen op het recht op demonstratie.

Van den Oever wil niet zeggen of FDF daadwerkelijk de distributiecentra plat wil leggen. FDF noemde dit eerder alleen als één van de opties - de boerenorganisatie wil de precieze acties pas aanstaande woensdag beken maken. Ook zegt Van den Oever de plannen niet bekend te willen maken als de rechtszaak eerder plaatsvindt. FDF is nog op zoek naar een advocaat.