Opbrengst wegenbelasting komend jaar 147 miljoen euro hoger dan 2019

Onder meer door invoering van de fijnstoftoeslag nemen de opbrengsten van de wegenbelasting komend jaar toe.
Eigenaren van dieselauto's zonder bepaalde roetfilters betalen vanaf 1 januari 2020 een fijnstoftoeslag van 15 procent over hun wegenbelasting.
Eigenaren van dieselauto's zonder bepaalde roetfilters betalen vanaf 1 januari 2020 een fijnstoftoeslag van 15 procent over hun wegenbelasting. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Automobilisten gaan de staatskas en provincies in 2020 naar verwachting 147 miljoen euro meer opleveren dan afgelopen jaar. Dat is een stijging van 2,5 procent die is te danken aan het toegenomen aantal auto’s, hogere wegenbelastingen en de invoering van de fijnstoftoeslag. Dat meldt het CBS vrijdag, op basis van begrotingen van het Rijk en de provincies.

Het grootste deel van de nieuwe opbrengsten, 131 miljoen, gaat naar de staatskas. Op 1 januari wordt de fijnstoftoeslag ingevoerd, waardoor eigenaren van dieselmotoren zonder bepaalde roetfilters extra gaan betalen. Dit gaat het Rijk naar schatting 49 miljoen euro opleveren.

Gezamenlijk strijken de provincies zo’n 16 miljoen euro meer op dan afgelopen jaar. Niet iedere provincie krijgt er evenveel bij, want dat is afhankelijk van het aantal auto’s en het belastingtarief dat de provincie heeft gekozen.

In Noord-Holland geldt het laagste tarief, in Friesland stijgt de motorrijtuigenbelasting komend jaar met 20 procent het hardst. Dat is het gevolg van een eerder besluit van het College. Tot 2019 koos het College voor een tijdelijke lastenverlichting van vier jaar. Die korting is nu afgelopen, waardoor Friese autobezitters volgend jaar meer gaan betalen.