Lichamen slachtoffers vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland geborgen

Met behulp van helikopters werden zes lichamen geborgen. Het team van militairen dat de operatie uitvoerde, trotseerde het aanzienlijke risico van een nieuwe eruptie.
Een helikopter van de Nieuw-Zeelandse marine keert terug na de uitbarsting.
Een helikopter van de Nieuw-Zeelandse marine keert terug na de uitbarsting. Foto Mark Baker / AP

Nieuw-Zeelandse militairen hebben vrijdag zes lichamen geborgen van slachtoffers van de vulkaanuitbarsting van afgelopen maandag. De operatie was zeer riskant vanwege de mogelijkheid van een nieuwe uitbarsting. Dat meldt persbureau Reuters.

Lees ook: Vulkaantoerisme: je leven wagen voor een selfie

Met helikopters werden de zes lichamen naar een marineboot gebracht. Tijdens de operatie droegen de militairen speciale pakken en gasmaskers om zichzelf te beschermen tegen de dodelijke gassen die op het eiland hangen. Vooraf was bekend waar op het eiland de lichamen lagen. Van twee andere slachtoffers is duidelijk dat hun lichamen zich op het eiland bevinden, maar waar exact is vooralsnog onbekend.

Tijdens de operatie was de kans op een nieuwe uitbarsting zo’n 50 tot 60 procent. Vanwege dat risico werd op woensdag al een zoekactie afgeblazen. „Zo snel mogelijk” zullen de militairen terugkeren om naar de laatste lichamen te zoeken.

Avontuurlijk toerisme

De vulkaan op White Island barstte afgelopen maandag uit terwijl er 47 toeristen op het eiland aanwezig waren. Het officiële dodental staat op acht. Na identificatie van de zes lichamen, waarna ze niet meer als vermist worden geregistreerd, wordt dat aantal bijgesteld. Tevens raakten er 31 mensen gewond.

White Island was een toeristische trekpleister vanwege de vulkanische activiteit, die zich vertaalt naar bovengrondse borrelende modderpoelen en stoom. Eind november werd een verhoging in de vulkanische activiteit waargenomen, wat vaker voorkwam. Desondanks is het nog de vraag of daarna terecht geen veiligheidsmaatregelen werden genomen.