Moordverdachten journalist Pavel Sjeremet aangehouden in Oekraïne

Er zijn vijf verdachten aangewezen voor de moord op journalist Pavel Sjeremet in 2016. De opdrachtgever is nog onbekend.
De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Aresen Avakov presenteert de bevindingen tijdens een persconferentie op donderdagavond.
De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Aresen Avakov presenteert de bevindingen tijdens een persconferentie op donderdagavond. Foto Genya Savilov/AFP

Na bijna drie en een half jaar heeft de Oekraïense politie heeft meerdere mensen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op journalist Pavel Sjeremet in Kiev. Dat maakte de minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, donderdag bekend op zijn Facebookpagina.

Hoewel de verdachten een rol gespeeld zouden hebben bij de moord, is volgens de Oekraïense autoriteiten nog niet duidelijk wie opdracht daartoe heeft gegeven. De in Wit-Rusland geboren Russische journalist kwam in zijn woonplaats Kiev in 2016 door een autobom om het leven. Het motief voor de moord was volgens de Oekraïense autoriteiten het „destabiliseren van het land”.

Er zijn vijf verdachten geïdentificeerd en bekendgemaakt. Zij zijn alle vijf Donbas-veteranen van de zogenoemde Antiterroristische Operatie (ATO), de Oekraïense inzet tegen de separatistenregio’s in het oosten van het land.

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller Ukrainian police say they have 5 suspects in murder of Pavel Sheremet: Andriy Antonenko, Yulia Kuzmenko, Yana Dugar, and Vladislav and Inna Grishchenko. All have military experience. Grishchenkos made the bomb, Antonenko and Kuzmenko planted the bomb. Dugar was the location scout https://t.co/GH3eXn2VH0

Het zou gaan om een zuster van het parachutistenbataljon, drie voormalig militairen-vrijwilligers in de zogenoemde Antiterroristische Operatie (ATO) en een arts, meldt digitaal platform Meduza. Eén van de verdachten is muzikant en militair Andriy ‘Riffmaster’ Antonenko. Hij ontkent in alle toonaarden. Antonenko postte kort voor zijn aanhouding op Facebook dat zijn huis doorzocht werd, en schreef „help”. De Oekraïense politie verdenkt hem en de arts onder andere van het plaatsen van de bom.

Lees ook: Kritische journalist gedood door autobom

In 2017 kwamen surveillancebeelden naar buiten waarop de vermoede daders van het planten van de autobom te zien waren. Deze beelden zouden nu gebruikt zijn om de verdachten te identificeren.

Dat de moordenaars van Sjeremet nog niet gevonden zijn is een smet op het internationale aanzien van Oekraïne. Op de Oekraïense televisie is dan ook groots uitgepakt met de bekendmaking. Op de persconferentie waren president Volodymyr Zelensky en de procureur generaal aanwezig. Daarnaast waren ook live huiszoekingen van de verdachten te zien. Minister Avakov noemt de aanhoudingen „het resultaat van zeer complex en volhoudend werk van echte professionals”.