Lies was lief

Fotograaf en auteur maken ‘opnieuw’ een foto en belichten de tijd ertussen.

Taartenbakker Lies Smulders (53) ging najaar 1971 samen met broer Yvo Smulders (52, internist) op de foto op de katholieke kleuterschool Bachtestene in Middelburg.

„Het was een klassiek geënsceneerde schoolfoto. Yvo wilde het volgens zichzelf goed doen. Ik vond het vooral leuk om samen op de foto te gaan. In een gezin van zes waren wij de kleintjes. Yvo deed destijds nogal eens raar: gekke bekken trekken en zo. Ik was juist het lieve kind. Op zondagochtend stond ik vroeg op, gluurde door het sleutelgat van de ouderlijke slaapkamer en verraste mijn ouders met beschuit met thee op bed. Yvo kreeg niet zoveel aandacht, terwijl ik juist werd verwend. Ik was lang de pop in het gezin. Onze oudere zus bekommerde zich om ons. Vader, psychiater, was wat afwezig. Thuis zat hij vaak achter de krant met een glaasje sherry binnen handbereik.

Moeder’s idee van opvoeden was kinderen verantwoordelijkheid geven, je moest authentiek zijn. Met twee woorden spreken leerde zij ons niet.

Als kleintjes waren Yvo en ik op elkaar aangewezen. Wij deelden angsten. De wc boven, thuis, vermeden wij vanwege een raampje waarachter wij beiden een enge man vermoedden. Ook was er het huis met het rode dak, vlakbij school, dat, wisten wij, toebehoorde aan kinderlokkers.

Later realiseerden we ons dat een singletje dat je bij een pak Biotex-wasmiddel kreeg met daarop een lied over kinderlokkers mogelijk de oorzaak van deze gedachte was. Op mijn twintigste zei iemand: je bent niet meer zo lief als vroeger. Klopt, zei ik. Dat was ook goed. Ik kwam meer voor mezelf op. Maar de openheid op de foto ben ik nooit verloren. Yvo vindt dat hij alles aan het jongetje van toen heeft te danken. Ik ben blij niet meer zo naïef te zijn.”

Zelf in Opnieuw? Mail naar: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.