Kroongetuige heeft nog geen nieuwe advocaat in liquidatieproces

Rechtszaak Na de moord op advocaat Derk Wiersum heeft de tweede advocaat van Nabil B. de verdediging neergelegd. Het verhoor van de kroongetuige is vertraagd.

De extra beveiligde rechtbank op Schiphol, donderdag voor aanvang van een zitting in het liquidatieproces Marengo.
De extra beveiligde rechtbank op Schiphol, donderdag voor aanvang van een zitting in het liquidatieproces Marengo. Foto Remko de Waal/ANP

Bij de rechtbank in Amsterdam heeft zich nog geen nieuwe advocaat gemeld die Nabil B. bijstaat. Na de moord op Derk Wiersum heeft zijn tweede advocaat onlangs de verdediging neergelegd. Hij heeft verzocht om zijn naam niet te vermelden in verband met zijn veiligheid. Vorige week meldde dagblad De Telegraaf dat er een nieuwe advocaat is benaderd die de kroongetuige anoniem wil bijstaan.

Lees ook Het ‘andere verhaal’ over kroongetuige Nabil B.

Die advocaat is nog niet bekend, zo meldde de rechtbank donderdag bij het begin van een tussentijdse zitting in liquidatieproces Marengo. Die zaak draait om een groep mannen rond Ridouan Taghi, de meest gezochte man van Nederland. Hij wordt door het Openbaar Ministerie (OM) gezien als de leider van een criminele organisatie die wordt verdacht van het uitvoeren van vijf liquidaties, twee pogingen en het voorbereiden van vijf moordaanslagen.

Kroongetuige Nabil B. heeft in 2017 ruim veertig verklaringen afgelegd over dit onderwereldgeweld. Op basis daarvan is het onderzoek Marengo begonnen. Uit zijn verklaringen blijkt dat B. zelf betrokken is geweest bij ten minste drie liquidaties.

In een apart onderzoek naar motorclub Caloh Wagoh heeft een tweede kroongetuige Ridouan Taghi aangewezen als de opdrachtgever van liquidaties. Daarbij gaat het om ten minste drie voltooide liquidaties en nog meer voorbereidingen daartoe.

Hoewel Taghi in beide zaken wordt genoemd als opdrachtgever, zal het OM beide strafzaken niet samenvoegen. Vooralsnog zal Taghi alleen in de strafzaak Marengo worden vervolgd.

Vertraging van getuigenverhoor

Door de moord op Derk Wiersum heeft het getuigenverhoor van Nabil B. grote vertraging opgelopen. Volgens de planning zal het verhoor begin januari 2020 starten. Het OM verwacht dat de feitelijke behandeling van Marengo op zijn vroegst in het najaar van 2020 kan beginnen.

In een toelichting meldde het OM dat er onderzoek wordt gedaan naar de recente verklaring van Mohamed Razzouki waarover NRC recent heeft gepubliceerd. Razzouki, die geen bezwaar heeft tegen het melden van zijn volledige naam, beschuldigt Nabil B. van betrokkenheid bij een moordaanslag op Razzouki, eind 2017. Het OM vindt het laakbaar dat Razzouki’s advocaat Nico Meijering diens verklaring aan NRC heeft gegeven voordat verificatie daarvan heeft plaatsgevonden. „Dat betekent dat getuigen kennis hebben kunnen nemen van de versie van het verhaal van Razzouki voordat ze verhoord zijn.”

Lees ook De nieuwe cocaïnebaronnen van Nederland

De kroongetuige zou Razzouki hebben gevraagd om op een plek in Utrecht van iemand geld in ontvangst te nemen. Dat verzoek zou de kroongetuige hebben gedaan met een PGP-telefoon – voor versleutelde berichten – waarover hij beschikte in zijn cel. Razzouki gebruikte ook een PGP-telefoon die hij in bezit had op het moment dat hij werd beschoten. Volgens Razzouki kan zijn verhaal worden geverifieerd op basis van dat toestel.

Verklaring niet te controleren

Het OM meldde donderdag ter zitting dat na de aanhouding van Razzouki geen PGP-telefoon is gevonden waarmee hij contact zou hebben gehad met Nabil B. Daardoor is volgens het OM een belangrijk deel van de verklaring van Razzouki niet te controleren. B. heeft tijdens een recent verhoor ontkend dat hij betrokken is bij de mislukte moordaanslag op Razzouki.

Meijering vraagt zich af hoe betrouwbaar de verklaringen van de kroongetuige zijn. In eerste instantie heeft de kroongetuige verklaard dat hij tot eind november 2017 een PGP-telefoon heeft gehad. Maar later is gebleken dat de kroongetuige in ieder geval tot eind december 2017 een PGP-telefoon heeft gehad, tot na de aanslag op Razzouki. Meijering wil dat het OM onderzoekt of en wanneer de kroongetuige tijdens zijn detentie de beschikking heeft gehad over een PGP-telefoon.

Ook wil Meijering de beschikking krijgen over het onderzoeksdossier naar de moordaanslag op zijn cliënt Razzouki. De advocaat hoopt bevestiging te vinden voor de verklaring van Razzouki.