Wrak van vermist Chileens vliegtuig gevonden

Maandag verdween een Chileens vliegtuig met 38 inzittenden. Woensdag werden brokstukken en „persoonlijke spullen” aangetroffen in zee.
Familieleden van de vermisten ontmoeten elkaar op een legerbasis in het Chileense Punta Arenas.
Familieleden van de vermisten ontmoeten elkaar op een legerbasis in het Chileense Punta Arenas. Foto Joel Estay/AFP

De Chileense minister van Defensie heeft donderdag bekendgemaakt dat het wrak van een vliegtuig dat sinds maandag werd vermist, bij een zoekactie is gevonden. Het toestel was op weg naar Antarctica. Wat er met het vliegtuig is gebeurd, is nog niet duidelijk.

Het gaat om het Chileense legervliegtuig dat sinds maandagavond lokale tijd werd vermist. Aan boord zaten 38 mensen. Volgens de Chileense autoriteiten zijn bij de zoekoperatie stoffelijk overschotten gevonden van enkele van de inzittenden.

Woensdag trof de luchtmacht van Chili brokstukken aan in de zeestraat tussen Antarctica en het zuiden van het Zuid-Amerikaanse land. De brokstukken werden aangetroffen op zo’n 30 kilometer van de laatste locatie waar het vliegtuig radiocontact maakte, zo’n 500 kilometer onder het zuidelijkste punt van Chili.

Het vliegtuig was vanuit Chili onderweg naar een basis in Antarctica, waar de inzittenden apparatuur zouden inspecteren. Ruim een uur nadat het vliegtuig vertrok, werd het contact verbroken. Er zijn geen noodsignalen van het toestel ontvangen en de weersomstandigheden waren goed. Ook waren de piloten zeer ervaren en was het vliegtuig in goede staat.

Update: Dit bericht is om 16:40 geactualiseerd.