Brieven

Brieven 12/12/2019

Lachgas

Dan ook verbod drank

Het voornemen om recreatief gebruik van lachgas te verbieden riep bij mij herinneringen op aan de uitspraak van de Amsterdamse bestuurder Jan Schaefer: „Is dit beleid of is hierover nagedacht?” Lachgas is niet goed voor een mens, maar ook niet zo slecht dat je het moet verbieden. Rookwaar en alcohol richten veel meer schade aan. Dus waarom energie steken in een nauwelijks afdwingbaar verbod, terwijl de politie de bestrijding van echte harddrugs en bijbehorende criminaliteit nu niet aankan? Bühnepolitiek dus.

Zihni Özdil

Boze watergeest

De term ‘nikker’ is niet per definitie een variant van het woord ‘neger’ (‘Neger’ is (g)een gewoon Nederlands woord,7/12). Dat het dat later geworden is, is een ander verhaal. In eerste instantie was het de benaming van een boze watergeest. De stam van het woord betekent zelfs ‘schoon’ of ‘gewassen’. In die zin komt de betekenis dan ineens overeen met ‘blank’. Lees de etymologie van het woord er maar op na. Overigens ben ik niet voor het gebruik van het woord, vanwege de veranderde betekenis.

Vrouwenquotum

Een quotum voor vaders

Vorige week stemde de Tweede Kamer voor een vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven. Zo’n vrouwenquotum is maar de helft van de oplossing. Wanneer krijgen mannen recht om niet te werken als ze kinderen krijgen? Wij zijn een geëmancipeerd gezin, maar naar de traditionele verhouding gegroeid dat mijn vrouw minder werkt dan ik om één simpele reden: mijn vrouw mocht thuis blijven en ik niet. Gevolg: ik liep een achterstand op in mijn ouderschapscarrière. Wanneer komt er een vaderschapsquotum?


via nrc.nl