Brexitblog

Foto’s van een Britse traditie, honden bij stembussen

Donderdag vinden verkiezingen plaats in het Verenigd Koninkrijk. Dat land verlaat vooralsnog de Europese Unie op 31 januari. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over de echtscheiding tussen het VK en de EU.

We sluiten dit blog af. Alle ontwikkelingen rondom de uitslagen van de Britse verkiezingen leest u hier.

Foto's van een Britse traditie, honden bij stembussen

Ook bij deze verkiezingen nemen Britse hondeneigenaren donderdag hun huisdier mee naar het stembureau. Het is inmiddels traditie om foto's van deze honden te delen op sociale media met #dogsatpollingstations. Ook is het een vrolijke manier om volgers te laten weten dat je je stem hebt uitgebracht. De persbureaus hebben dit jaar ook fotografen op pad gestuurd om de dieren vast te leggen. De beelden geven een inkijk in de kerken, containers en regenachtige straathoeken waar het nieuwe Britse parlement wordt gekozen. De stembussen sluiten om 22.00 uur lokale tijd (23.00 uur in Nederland).

Hoe verloopt de verkiezingsdag in het VK?

Het Verenigd Koninkrijk is opgedeeld in 650 kiesdistricten waar mensen vandaag tussen 7.00 en 22.00 uur mogen stemmen voor hun Member of Parliament, die het kiesdistrict vertegenwoordigt in het Lagerhuis. De verkiezing geschiedt volgens het principe first past the post.

Degene die de meeste stemmen haalt in een constituency, krijgt de zetel. Brexit en de staat van de NHS, de nationale gezondheidszorg, lijken voor veel kiezers de belangrijkste thema's. Om 22.00 uur lokale tijd (23.00 uur Nederlandse tijd) is er een exitpoll van de drie grote omroepen, BBC, Sky en ITV. In de loop van de nacht druppelen de resultaten per district binnen. Naar verwachting is de einduitslag morgenochtend vroeg bekend.

Bekijk hier de webversie van de nieuwsbrief NRC Brexit met daarin ook alles over de campagne en hoe het na vandaag (wellicht) verder gaat

Kranten staan donderdagochtend vol met verkiezingen, maar zijn de rest van de dag stil

De Britse ochtendkranten staan donderdag vol met berichten over de verkiezingen, maar de rest van de dag zullen journalisten zich moeten inhouden. Door strenge regels in het Verenigd Koninkrijk is het voor alle media verboden om op verkiezingsdag te rapporteren over alles wat te maken heeft met de stembusgang: van opiniepeilingen tot interviewtjes bij de stembus.

De verplichte mediastilte werd donderdagochtend om 07.00 uur lokale tijd, toen de stembussen openden, van kracht. Tot 22.00 uur Britse tijd (23.00 uur in Nederland) moeten Britse televisie- en radio-omroepen, kranten en andere media zich koest houden. Zelfs internationale media die in theorie gelezen kunnen worden door Britten (denk aan Amerikaanse media als CNN), dienen zich aan de regels te houden. Het doel is te voorkomen dat kiezers beïnvloed worden door de berichtgeving.

Tot 23.00 uur zullen we weinig vernemen van de ontwikkelingen op verkiezingsdag. De Britse kwaliteitskranten hebben daarom woensdag extra hun best gedaan om hun kranten vol te stoppen met informatie die relevant kan zijn voor de kiezers. Een opvallend verschil met de tabloids is dat de kwaliteitskranten minder stelling lijken te nemen. Waar de tabloids lezers stemadvies geven, schrijven de kwaliteitskranten over peilingen, toespraken en cijfers.

Een overzicht van een aantal vooraanstaande kranten:

Op page one van The Guardian prijkt oppositieleider Jeremy Corbyn die oproept om „het establishment te choqueren”. De krant beschrijft de laatste speech die Corbyn kon geven voor het mediaverbod inging. Ook premier Boris Johnson komt aan bod, hij vraagt kiezers „de onzekerheid te laten verdwijnen”.

Twitter avatar guardian The Guardian Guardian front page, Thursday 12 December 2019: Corbyn urges voters to deliver ‘shock to the establishment' https://t.co/dCyYOd2nTv

De financiële krant Financial Times besteedt, zeker in vergelijking met de tabloids, opvallend weinig aandacht aan de verkiezingen. Op de voorpagina staat weliswaar een stuk over de laatste peilingen, maar de krant besteedt ook aandacht aan uiteenlopende onderwerpen als de beursgang van Saudi Aramco, een spionageactie en de inzet van paddo's bij depressie.

Twitter avatar FinancialTimes Financial Times Just published: front page of the Financial Times UK edition Thursday December 12 https://t.co/vD9pFs7fT3 https://t.co/taKniT5yA4

Op de voorpagina The Daily Telegraph is Johnson te zien naast een stuk over de laatste peilingen. De krant heeft speciaal een extra banner toegevoegd om duidelijk te maken hoe belangrijk deze dag is: het is DECISION DAY. The Times is een van de weinige kranten die op de voorpagina aandacht besteed aan de partijen naast Labour en de Tories. Volgens deze krant moeten de Conservatieven bedacht zijn op een „last-minute bedreiging door de Brexit Party”.

Twitter avatar Telegraph The Telegraph The front page of tomorrow’s Daily Telegraph: ‘Election on knife edge as Tory lead narrows’
#TomorrowsPapersToday https://t.co/LUwH2yHTRa
Twitter avatar Neil_Wilby Neil Wilby The Times front page: ‘Flight chiefs knew [Boeing 737 Max] could crash again’ https://t.co/wpJ0yoNxSY

Pro Johnson, pro Corbyn of tegen allebei: Britse tabloids geven stemadvies

De Britse tabloids hebben donderdagochtend hun best gedaan de zwevende kiezers in het Verenigd Koninkrijk een zetje in de door hun gewenste richting te geven. Op de dag dat de Britten naar de stembus gaan, geven de populaire kranten hun kijk op de verkiezingen.

Er is een duidelijke tweedeling te zien. Een deel van de kranten spreekt zich expliciet uit als voorstander van de huidige premier Boris Johnson. Volgens Daily Mail moeten Britten „dapper zijn en achter Boris staan”. Ook Daily Express adviseert op Johnsons Conservatieve Partij te stemmen en vertelt haar lezers dat „Brexit én Groot-Brittannië in uw handen ligt”. The Sun vindt dat kiezers Brexit and Britain moeten „redden” door op Johnson te stemmen.

Twitter avatar AllieHBNews Allie Hodgkins-Brown Thursday’s Daily MAIL: “Your vote has never been more vital. Today, you MUST brave the deluge to go to your local polling station and back... BORIS” #BBCPapers #TomorrowsPapersToday https://t.co/EP7SIJrnbJ
Twitter avatar AllieHBNews Allie Hodgkins-Brown Thursday’s Daily EXPRESS: “BreXit AND Britain In Your Hands” #BBCPapers #TomorrowsPapersToday https://t.co/kxLMgYwdhV

Op de voorpagina's van Daily Mirror en Daily Record is een ander sentiment te zien. Deze tabloids vinden juist dat het VK „bevrijd” moet worden van Boris Johnson en zijn Conservatieve Partij en dat kiezers op de Labour-partij van Jeremy Corbyn moeten stemmen. Daily Mirror somt door middel van acht fotootjes de problemen op die volgens de krant bestaan in het VK. Op Daily Record is het profiel van de Britse premier te zien met een stopteken eroverheen.

Twitter avatar AllieHBNews Allie Hodgkins-Brown Thursday’s Daily MIRROR: “For Them.. Vote Labour” #BBCPapers #TomorrowsPapersToday https://t.co/NHSezMx8CT
Twitter avatar Peter_Davidson1 Peter Davidson The front page of tomorrow's Daily Record: Make Scotland Tory-free Today.
#GeneralElection2019 https://t.co/pZHKkEcUyy

De krant Daily Star lijkt met zowel Labour als de Tories helemaal klaar te zijn. Op de voorpagina van deze tabloid zijn Corbyn én Johnson te aanschouwen met een rode clownsneus. Clowning Street kopt de krant, een verwijzing naar 10 Downing Street waar de premier van het VK woont.

Twitter avatar dailystar Daily Star Here is today's @dailystar #FrontPage: - It's #ElectionDay - time to decide between two jokers
- @KimKardashian at war with #ImACeleb https://t.co/M5KW5BBGaQ

Luister ook naar deze podcast over de verkiezingen.

Welkom in dit Brexitblog

Welkom in een nieuw Brexitblog. Hier houden we u bij over de laatste ontwikkelingen omtrent de Brexit en de Britse verkiezingen op 12 december.

Lees hier het vorige blog terug