Amsterdamse muurschildering van Keith Haring wordt gerestaureerd

Herstel Haring Een muurschildering van Keith Haring uit 1986 verdween later achter een metalen gevel. Nadat die gevel in 2018 was weggehaald, bleek het werk in redelijke staat. Nu is besloten dat het wordt hersteld.

De muurschildering van Keith Haring op de muur van het voormalig depot van het Stedelijk Museum Amsterdam.
De muurschildering van Keith Haring op de muur van het voormalig depot van het Stedelijk Museum Amsterdam. Foto Remko de Waal/ANP

De muurschildering die de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring in 1986 aanbracht op het koelhuis van het Food Center in Amsterdam-West wordt volgend jaar gerestaureerd. Dat heeft het Stedelijk Museum Amsterdam donderdag met een persbericht bekendgemaakt.

Acht jaar nadat Haring de muurschildering had aangebracht, verdween die achter een metalen gevel. Bij de ‘herontdekking’, toen in 2018 de gevel werd weggehaald, bleek de muurschildering in redelijke staat. Voor de noodzakelijke restauratie is afgelopen jaar een plan gemaakt.

De Keith Haring Foundation, de gemeente Amsterdam en ontwikkelcombinatie Marktkwartier (een samenwerking tussen Ballast Nedam Development en VolkerWessels Vastgoed) dragen ieder eenderde bij aan de 180.000 euro kostende restauratie. Het Stedelijk Museum Amsterdam zal bij de herstelwerkzaamheden adviseren.

Haring, die in 1990 op 31-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids overleed, kreeg in 1986 zijn eerste museale solotentoonstelling in het Stedelijk Museum. Rond die expositie manifesteerde de kunstenaar zich ook in de stad. Hij ging met jonge graffitikunstenaars de straat op, en schilderde een groot fabeldier op de muur van het toenmalige museumdepot, op het terrein van de Centrale Markthallen aan de Jan van Galenstraat. Dat deed hij in één dag, met behulp van een hoogwerker.

Om het klimaat binnen in het depot te verbeteren werd in 1994 een metalen scherm op de muur aangebracht. Daardoor verdween het 12 bij 15 meter metende kunstwerk uit het zicht.

De restauratie begint in april 2020 en wordt uitgevoerd door een internationaal team dat eerder muurschilderingen van Haring restaureerde in Parijs en Pisa. Een beschermende coating moet de muurschildering daarna beschermen tegen weersinvloeden. Sinds vorige week is in BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten in Brussel een overzichtstentoonstelling te zien van Keith Haring.