Zes jaar cel en tbs voor doden Amerikaanse studente

De voormalige muziekstudent zegt zich niets te herinneren van het neersteken van zijn 21-jarige huisgenoot.
Lex van Lieshout/ANP

Joël S. is woensdag veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor doodslag op zijn huisgenoot, de Amerikaanse studente Sarah Papenheim (21), in Rotterdam vorig jaar. Dat meldt de rechtbank van Rotterdam.

De 24-jarige man was tijdens zijn daad „sterk verminderd toerekeningsvatbaar” als gevolg van meerdere psychiatrische stoornissen, zo oordeelde de rechter. Het OM had tien jaar en tbs met dwangverpleging tegen de voormalige muziekstudent geëist. S. zegt zich niets te kunnen herinneren van het neersteken van zijn huisgenoot.

De rechtbank acht de kans dat S. opnieuw een gewelddadig delict begaat groot en heeft daarom gekozen voor tbs en dwangverpleging. Maar de rechtbank acht niet bewezen dat er sprake was van voorbedachten rade. Verder werkte het strafverminderend dat de dader nog jong is, geen strafblad heeft en bereid is mee te werken aan de behandeling.

Lees ook: Zorgconsul: geen fouten rond dood studente Sarah Papenheim

Vreemd gedrag

Op de dag van het dodelijke incident was het de moeder van S. die het noodnummer belde. Volgens haar had haar zoon gezegd dat hij ruzie had met zijn huisgenoot en dat hij haar daarbij gestoken had. Toen de politie op het adres aankwam is nog geprobeerd Papenheim te reanimeren, maar ze was al overleden.

Psychologiestudente Papenheim had voorafgaand aan haar dood meerdere klachten ingediend over het vreemde gedrag van haar huisgenoot. Ze waren bevriend, maar ze maakte zich zorgen omdat hij psychisch achteruitging en zei dat hij iemand iets aan wilde doen. Over de vraag of met deze klachten adequaat is omgegaan, oordeelde de Zorgconsul eind vorige maand dat hulpinstanties geen fouten hebben gemaakt.

De moeder van Papenheim, Donee Odegaard, is boos dat S. een lagere celstraf kreeg opgelegd omdat hij psychisch ziek is, meldt persbureau ANP. „Ik vind dit onacceptabel. In de Verenigde Staten zou hij de doodstraf of levenslang hebben gekregen”, zei ze in rechtbank na de uitspraak. „Hij heeft míj een geestelijke stoornis opgeleverd.”