Podcast

Waarom het Stanford Prison Experiment nu een leugen wordt genoemd

Zijn we van nature goed, of hebben we maar een klein duwtje in de rug nodig om ons te misdragen? Het Stanford Prison Experiment uit 1971 zou het laatste aantonen, maar de laatste jaren is er veel kritiek. Wat hebben we nog aan het experiment?

Deel mensen in in twee groepen, geef de ene groep macht over de andere en je kunt ervan uitgaan dat de situatie uit de hand zal lopen. Dat is volgens sociaalpsycholoog Philip Zimbardo wat zijn gevangenisexperiment uit 1971 laat zien. Maar sindsdien is er veel kritiek op het experiment gekomen, het zou niet ethisch en correct zijn uitgevoerd. Kunnen we de conclusies van Zimbardo dan nog wel vertrouwen?

Luister ook de vorige alevering van Onbehaarde Apen: Plastic is overal. Is dat erg?