Vijf doden in Somalië bij hotelaanval Al-Shabaab

Vijf militanten van Al-Shabaab voerden een aanval uit op een centraal gelegen hotel in Mogadishu.
Het SYL hotel was eerder doelwit van Al-Shabaab, op deze foto zie het SYL in 2016, nadat een autobom voor de deur ontplofte.
Het SYL hotel was eerder doelwit van Al-Shabaab, op deze foto zie het SYL in 2016, nadat een autobom voor de deur ontplofte. Foto Feisal Omar/Reuters

Bij een aanval van terreurgroep Al-Shabaab op een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn dinsdagavond vijf doden en elf gewonden gevallen. De veiligheidsdiensten wisten de aanval te beëindigen om 1.00 uur ‘s nachts (lokale tijd), hierbij zijn ook alle vijf de terroristen omgekomen. Dat meldt persbureau Reuters.

Kogelgaten rondom de ramen van het SYL hotel na het vuurgevecht tussen de veiligheidsdiensten en Al-Shabaab. Foto Feisal Omar/Reuters

Veiligheidsdiensten dachten eerst dat de schutters van de politie waren, totdat ze begonnen te schieten en een granaat gooiden. 82 mensen konden uit het hotel worden gered, meldt de politiegeneraal van Somalië, Zakia Hussen, op Twitter. De aanval duurde in totaal zes uur.

Het SYL hotel, waar de strijd werd gevoerd, ligt dicht bij de presidentiële woning en heeft vaak hoogwaardigheidsbekleders en politici te gast. Het hotel was eerder doelwit van Al-Shabaab. Begin 2016 blies een zelfmoordterrorist de ingang op, waarna schutters het gebouw bestormden. Naast zes terroristen kwamen hierbij negen burgers om het leven. Later datzelfde jaar ontplofte er een autobom naast het hotel, waardoor een deel van de gevel instortte.

Al-Shabaab, een islamitische terreurgroep die is gelieerd aan Al-Qaida, voert veel aanvallen uit in Mogadishu. De terroristische groepering richt zich tegen de regering van president Mohamed Abdullahi Mohamed.